'ABD'nin B planı muhaliflere uçaksavar vermek'

'ABD'nin B planı muhaliflere uçaksavar vermek'
Wall Street Journal gazetesi, Cenevre görüşmelerinin sonuçsuz kalması durumunda ABD'nin yeni bir B planı hazırladığını bildirdi.

ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesi bu plan kapsamında Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Türkiye ve Suudi Arabistan gibi yerel müttefiklerle birlikte çalışarak Suriye'deki muhalif gruplara daha güçlü silahlar vereceğini yazdı:

"B planı kapsamında siyasi duruşu açısından onay almış muhalif gruplara Suriye hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarını ve topçu mevzilerini vurabilecek kapasitede silahların verilmesi düşünülüyor.

Şubat ayında ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri ve istihbarat danışmanları, Rusya'nın Suriye'de artan etkinliğine karşı bir hamle olarak tasarladığı B planı Beyaz Saray'a sunulmuş, ancak hayata geçirilmemişti. Şimdiyse, bu plan kapsamında muhalif gruplara verilebilecek silahların türleri konusunda yeni detaylar ortaya çıkmış durumda.

CIA'in bölge ülkelerin istihbarat şefleriyle 27 Şubat'ta başlayan ateşkesten önce yürüttüğü gizli görüşmeler sonucunda ABD'nin muhaliflere verilen silah desteğini artırması konusunda yeşil ışık yaktığı ifade ediliyor. Ancak Beyaz Saray'ın hâlâ verilecek yeni silah tipleri konusunda resmi onayı gerekiyor.

CIA, bölgedeki müttefik ülkelere yeni silah sistemlerinin ancak Cenevre'deki görüşmelerin -yani A planının- tamamen çökmesi halinde verileceğini açıkça ifade etti.

a-009.jpg

ABD'li bir yetkili, CIA'in yeni planını 'Çıtayı yükseltmek' olarak niteliyor ve Obama yönetiminin şu anki odak noktasının siyasi çözüme ulaşmak olduğunu vurguluyor.

ABD'li yetkililerin Rus mevkidaşlarıyla yürüttüğü görüşmelerde de gündeme gelen B planı konusunda Washington, Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de Beşar Esad'ı desteklemek için hava operasyonları düzenleyen Rusya'ya tekrar savaş haline dönülmesi durumunda daha fazla Rus pilotun ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olacağı mesajını da veriyor.

b-003.jpg

ABD'nin Irak ordusuna da verdiği ısı güdümlü taşınabilir uçaksavarlar (MANPAD), en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında kabul ediliyor. Fotoğraf: AFP

Ancak CIA, aralarında Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu ülkelere ABD ile koordinasyon sağlamadan muhaliflere silah yardımı yapmaları halinde yanlış bir yola sapacakları uyarısını da iletti.

CIA'in verilebilecek yeni silahlar konusunda yoğunlaştığı konu ise ısı güdümlü taşınabilir uçaksavarlar (MANPAD).

Muhaliflerin gizli yollardan az sayıda MANPAD bayaryasına ulaştığı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.