Rusya, Türkiye'ye doğal gazı kesecek mi?

Rusya, Türkiye'ye doğal gazı kesecek mi?
Gazprom, Türkiye’ye gaz akışını düşürmesinin ardından Şubat ayında masaya oturduğu ithalatçı Türk şirketleriyle anlaşmaya vardı.

Bu gelişme, Türkiye ile Rusya arasında Suriye’de Rus savaş uçağının düşürülmesinin neden olduğu gerilimin iki ülke arasındaki doğal gaz ticaretine önemli bir etkisinin olmayacağı izlenimine neden oldu.

ŞUBAT AYINDA DOĞAL GAZ ARZININ DÜŞMESİ GÜNDEM OLMUŞTU

Türkiye’de şubat ayında  gündemin önemli maddelerinden birini, Gazprom’un Türkiye'ye gaz akışını alıcılarla fiyat anlaşmazlığı nedeniyle kayda değer şekilde azaltması oluşturmuştu.

Rus haber ajansı İnterfaks’ın haberinde, 10 Şubat’tan itibaren Gazprom’un Batı Hattı üzerinden Türkiye’ye gönderdiği doğal gaz arzının günlük ortalama yüzde 50 azaldığı iddia edilmişti.

Özel sektör tedarikçileri; Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgazithal ediyordu.

Gazprom, daha önce gaz alan bu şirketlere yaptığı yüzde 10,25'lik indirimi bu yıl için uygulamayacağını duyurmuştu.

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ GERİLİMİ

Türkiye ile Rusya arasındaki Suriye odaklı siyasi gerilim, bu gelişmenin ticari boyutun ötesinde algılanmasına neden oldu.

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını Suriye sınırında düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Rusya Federasyonu yönetimi, Türkiye’ye karşı ticari alanlarda bazı yaptırım kararları almıştı.

ANLAŞMA SAĞLANDI

Gazprom’dan bu gece gelen açıklama, doğal gaz ticaretinin uçak düşürme krizinden çok fazla etkilenmediği izlenimine neden oldu.

Gazprom Export ile Türkiye’deki özel sektör doğalgaz ithalatçıları; Avrasya Gas, Akfel Gas, Batı Hattı, Kibar Enerji, Shell Enerji ve Enerco Enerji arasında yürütülen görüşmeler sonucunda, 2016 yılı için geçerli olacak doğalgaz fiyatı üzerinde anlaşmaya varıldı. Doğalgaz arzının sözleşmelerde belirtilen hacimlere uygun olarak sağlandığı belirtildi.

MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, “Türkiye’deki ticaret ortaklarımızla anlaşmaya varabilmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye doğalgaz piyasasına yönelik doğalgaz tedarikimizde uzun vadeli işbirliğimizin başarıyla sürmesi beklentisi içindeyiz.” dedi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.