"Şehit cenazelerinde artık çalınmasın!"

"Şehit cenazelerinde artık çalınmasın!"
Diyanet İşleri başkanı Mehmet Görmez, şehit cenazelerinde çalınan cenaze marşının bundan sonra çalınmaması gerektiğini Itri'nin müthiş bestesinin 'Tekbiri'nin okunması gerektiğini söyledi.

Kanal 7 ekranlarında Mehmet Acet''e konuşan Görmez'in  işte o açıklamaları:

"CENAZE MARŞI ÇALINMASIN"

Mehmet Acet: Şimdi efendim, birkaç böyle güncel konu var, bu konularla ilgi Diyanet İşleri Başkanı sıfatıyla size sorular yöneltmek istiyorum müsaade ederseniz. 

Bunlardan bir tanesi, şehit cenazeleri yıllardır bir marş eşliğinde taşınıyor, meşhur işte Chopin marşı olarak hepimizin bildiği, özellikle devlet törenlerinin yapıldığı cenaze merasimlerinde bu oluyor. Ve aslında alttan alta ciddi bir rahatsızlık olduğunu da biliyoruz, görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde mesela bir şehit cenazesi sırasında özel harekât polisinin cenazesini omuzlara alıp tekbirlerle taşıdılar özel harekât polisi. Siz cenaze törenlerinde bu marşın çalınmasını doğru buluyor musunuz?

"ÇOK ŞİKAYET EDİLEN KONULARDAN BİRİ"

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ: Doğrusu Mehmet Bey, son zamanlarda bize en çok sıkça sorulan sorulardan bir tanesi bu. Mesajlar var, mektuplar var, bu konuda şikâyet sadedinde mektuplar var. 

KENDİMİZE AİT KÜLTÜRÜMÜZ VAR

Belki önce sadece resmi devlet erkânının vefatında, resmi cenaze törenlerinde yapılırdı, ama son aylarda şehit cenazeleri de çoğalınca milletimiz bunu çok daha fazla fark etti. Hem bir ilim adamı olarak, hem bir vatandaş olarak, hem Diyanet İşleri Başkanı olarak doğrusu konu üzerinde düşündüğümüzde, şimdi cami, şehit, tekbir, Kur’an ve araya işte bu yüzyılın başında bir tarihte Polonyalı bir müzisyenin cenaze marşı adını verdiği bir müziğin, bir marşın araya girmesi doğrusu doğru değildir diye düşünüyorum. Yani bu ne kadar zorunluluk arz ediyor bilemiyorum, ama bunun üzerinde ben bilhassa yetkililerin durmasının çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Hatta güvenlik görevlilerimizden bazılarının bana bizzat söyledikleri var, yazdıkları var, ben ölürsem Hocam, lütfen bu çalınmasın diye. Belki ailelere sorulması lazım, sorulduğunda da ben hiç kimsenin buna razı olacağını düşünmüyorum, böyle bir icbar da söz konusu olmamalı. Yani bizim kendimize ait değerlerimiz var, kendimize ait kültürümüz var...

ITRİ'NİN TEKBİRİ VAR

Mehmet Acet: Tekbirlerle uğurlanır değil mi?

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ- Itri’nin Tekbir’i var ki Itri’nin muhteşem bir bestesidir, bazılarına göre bestekâr başka olsa da ama Itri’ye nispet edilen. Yani cenazenin İslam geleneğinde bir adabı vardır, hele şehit cenazeleri de camilerde büyük hem hüzünle, hem vakarla uğurlanıyor, o esnada herkes dualarını yapıyor, hafızlar Kur'an-ı Kerim okuyor, onun arasına doğrusu… 

"BUNU DOĞRU BULMUYORUM"

SUNUCU- Bu çalınmamalı diyorsunuz siz.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ- Bizim ülkemize, bizim kültürümüze, bizim geleneğimize yabancı olan böyle bir unsurun şehit cenazesiyle buluşmasının doğru olmadığını düşünüyorum.  

Mehmet Acet: Birileri bunu bir rejim meselesi olarak görüyor memlekette, öyle bir tarafı da var, sanki…

ÖZAL'IN CENAZESİNDE TARTIŞMA OLMUŞTU

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ- Zannetmiyorum zannetmiyorum.

Mehmet Acet: Daha önce de böyle, ben mesela hatırlıyorum merhum Turgut Özal’ın cenaze merasiminde de bu konu böyle gündeme gelmişti, cenaze marşı çalınsın, çalınmasın. Hatta bildiğim kadarıyla vasiyeti de vardı. Sonar çalındı, sonra tekbir sesleriyle o bastırıldı o marşın müziği…

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ- Daha önce kültür bakanlarımızdan birisi, zannediyorum Ertuğrul Bey Konya’da veya Antalya’da bir şehit cenazesinde isyan etti, susturdu sonra. Hatta vatandaşa da biz şehidimizi tekbirlerle göndermek istiyoruz dedi. 

ŞEHİT AİLELERİMİZİN TALEBİ

Dolayısıyla ben özellikle son aylarda bu konuda milletimizin rahatsızlığının arttığını o zaman ifade etmiş olayım. Şehit ailelerinin doğrudan bana müracaatları olduğunu ifade edeyim ve bu konuda yetkililerinin en azından şehit ailelerimizin bu talebini, bu isteğini dikkate alacağından da şüphe etmiyorum. 

"MARŞIN KENDİ BESTEKARI BİLE ÇALDIRMAMIŞ"

Mehmet Acet: Bu mesajı biz de ekranlarımız aracılığıyla yetkililere iletmiş olalım. Ben de kişisel olarak buna destek vermek istiyorum doğrusu, cenaze törenlerimizde bu marşın artık kullanılmaması gerektiğini, sadece şehit cenazelerinde değil…

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ- Hatta rivayet edilir ki, marşın kendi bestekârı da kendi cenazesinde bunun değil bir başka eserin çalınmasını vasiyet ettiği yazılır, çizilir birtakım çalışmalarda doğrusu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.