Merkez faiz indirimi yapacak mı?

Merkez faiz indirimi yapacak mı?
Erdem Başçı'nın yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine Murat Çetinkaya'nın gelmesinden sonra gözler faiz indirimi olacak mı sorusuna çevrildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine Murat Çetinkaya'nın atanmasına ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.

. Bakanlar Kurulunca 11 Nisan'da kabul edilen kararnameye göre Çetinkaya, 19 Nisan'da Erdem Başçı'dan boşalacak göreve resmen atandı. Yarın yapılacak devir teslim töreniyle paranın yeni patronu olacak Çetinkaya, ilk faiz sınavını 20 Nisan'da düzenlenecek TCMB Para Politikası Kurulu'nda (PPK) verecek. İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.32 ile bir yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve piyasadaki beklentiler doğrultusunda Çetinkaya'nın faizde indirime gitmesi bekleniyor.

50 baz puan indirimi

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapılacağını, ancak haftalık repo ve borçlanma faizlerinin sabit tutulacağını öngörüyor. 

Gerek finansal koşullar gerekse enflasyon görünümündeki kısa vadeli iyileşmenin bu indirimi desteklediğini ifade eden Kırali, "19 Nisan'da TCMB Başkanlığı görevini devralacak Murat Çetinkaya'nın ilk toplantısının ardından yayımlanacak karar metninin öncekilerden ekonomik değerlendirmeler ve ileri dönem para politikası duruşu açısından ciddi bir farkı olacağını düşünmüyoruz" dedi.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin ise gelecek hafta yapılacak toplantıda gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirim olabileceğini ifade etti. Sezgin, yeni Başkanı'n döneminde, politikaların bir anda kesintiye uğramasını beklememek gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.