Karaman'da gergin gün

Karaman'da gergin gün
Türkiye’nin günlerdir konuştuğu Karaman’da yaşanan Ensar Vakfı’na ait olduğu ileri sürülen yurtlarda 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' buldunduğu iddia edilen sınıf öğretmeni Muharrem B.’nin yargılanmasına başladı.

Duruşma sırasında milletvekillerinin çıkmak istememesi üzerine hakim duruşmaya ara verdi. Davaya müdahillik olmak isteyen Ensar Vakfı ve KAİMDER’in talebi kabul edildi.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE GETİRİLMEDİ

Öğretmen güvenlik gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi. Şüpheliyi hiçbir avukat savunmak istemedi, baro zorunlu avukat atadı. Karaman Baro Başkanı, kararın yüzde 90 ihtimalle bugün açıklanacağını ve en az 300 yıl ceza beklediklerini söyledi. 

700 POLİS GÖREVLİ

Ensar Vakfı'nı tartışmaların odağına taşıyan dava için Karaman'da sadece adliye çevresinde 700 polis görev yapıyor, her türlü basın açıklaması, eylem ve gösteri yasak.

600 yıl hapis cezasıyla yargılanan sanık Muharrem B. tutuklu bulunduğu Ereğli Cezaevi'nden güvenlik nedeniyle getirilmeyerek, SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim) sistemiyle katılıyor.

 Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün sadece cinsel istismar davasının görülmesine karar verildi, başka dava alınmadı. BBC'ye konuşan Karaman Baro Başkanı Avukat Oktay Yılmaz, kararın yüzde 90 bugün açıklanacağını ve en az 300 yıl ceza beklediklerini söyledi. Davada Ensar Vakfı ve KAİMDER'in müdahillik talepleri kabul edildi.

Ağır Ceza Mahkemesi'nin önüne başta CHP'li milletvekilleri, çok sayıda avukat ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri salonun önünde bekledi. Salonun kapısı ise saat 09.15'da açıldı ve katılımcılar ve avukatlar içeri alındı. 

Davanın görüldüğü 40- 50 kişi kapasiteli salonda, yoğun katılım nedeniyle yaklaşık 100 kişi bulunuyor.

videogaleri.gif

MÜDAHİLLİK TALEPLERİNE KABUL VE RED

Duruşmada ilk olarak davaya müdahil olmak isteyen baroların çocuk hakları komisyonları ile bireysel olarak katılmak isteyen avukatların talepleri alındı. Heyet ardından olayların yaşandığı yurtların bağlı olduğu Ensar Vakfı, KAİMDER, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile baroların çocuk hakları komisyonları, Çocuk Hakları Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneği’nin davaya müdahil olma taleplerini kabul etti.

Baroların taleplerini de kabul eden mahkeme, milletvekillerinin müdahillik talebini reddetti.

MİLLETVEKİLLERİ İTİRAZ ETTİ

Heyet, duruşma kapalı olacağı içinde gözlemci ve izleyici olarak bulunan siyasetçiler ve sivil toplum kuruşların salonu boşaltmasını istedi. Milletvekillerinin itirazı üzerine mahkeme heyeti, salondan 09.45’de ayrılıp duruşmaya ara verdi.  

Duruşmayı izlemeye gelenler arasında CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, milletvekilleri Hüsnü Bozkurt, Gaye Usluer, Nur Hayat Altaca, Candan Yüceer, Ali Şeker, Burcu Köksal yeraldı. Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka da duruşmayı izlemeye geldi. 

GAZETECİLER TAKİP EDEMİYOR

Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı oturum olarak yapılan duruşmaya basın mensupları alınmıyor. Duruşmaya başta mağdur çocukların avukatları olmak üzere  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Ensar Vakfı ile KAİMDER avukatları katılıyor.

HİÇBİR AVUKAT SAVUNMAK İSTEMEDİ AMA..

Muharrem B.'yi hiçbir avukatın savunmak istemediğini söyleyen Karaman Baro Başkanı Avukat Oktay Yılmaz, "Avukat arkadaşlarımız doğal olarak böylesi iğrenç bir olayda sanığın yanında değil karşısında yer almak istediler. Ancak CMK gereği biz bir avukat arkadaşımıza bu görevi verdik. Kendisi kabul etmedi. İki gün boyunca süren ikna çabalarımız sonucunda zorunlu olarak kabul etti" dedi.

1-008.jpeg

ENSAR VAKFI TABELASINA BAYRAK ASILDI

Ensar Vakfı Karaman Şubesi'nde tabelanın üstüne bayrak asıldığı görüldü. 

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO  

Duruşmada mağdurlara destek için Karaman’a gelen bazı sivil toplum kuruluşları da, adliye binasının yaklaşık 100 metre ilerisindeki güvenlik noktasından içeri alınmadı. Aralarında  Ankara Kadın Platformu, Eğitim-İş, İlerici Kadınlar Derneği, Emekci Harekat Partili Kadınlar, Birleşik Kamu İş Sendikası gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup, ’Ensar vakfı kapatılsın’, ’Tecavüzcüleri korumayın’, ’Tecavüzcüyü koruyan bakanlar istifa’ şeklinde slogan attı.

'Tecavüzü örtbas edemezsiniz’, 'Takipteyiz sorumlulardan hesap soracağız’ pankartaları de dikkat çekerken grup hükümet aleyhinede slogan attı.

30 BARO DAVAYA MÜDAHİL

Mağdur çocuklardan 5'inin avukatlığını üstlenen Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz, ''5 mağdur çocuğun avukatlığını ben üstlendim. Diğer 5 çocuğun da Ensar Vakfı'nın avukatlarının savunacağını biliyorum. Başta Karaman Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ve Barolar Birliği olmak üzere yaklaşık 30 baronun çocukları komisyonunda görevli avukatlar, davaya müdahil olacak.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil olacak'' dedi.

SANIĞA AKIL SAĞLIĞI YERİNDE RAPORU VERİLDİ

Mağdur çocukların ifadesinin daha önceden alındığını belirten Baro Başkanı Yılmaz, ''Çocukların ifadeleri alındı. Adli Tıp Raporları hazır. Sanık da SEGBİS ile duruşmaya katılacak. Onun da Adli Tıp Raporu hazır. Akıl ve ruh sağlı yerinde raporu verilmiş. Duruşmanın bugün karara bağlanacağını tahmin ediyoruz'' dedi..Ayrıca mahkeme salonunda İzmir ve Aydın Barosu'nun Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı ve üyeleri de yer alıyor.

VALİLİK HER ŞEYİ YASAKLADI 

Karaman Valiliği de duruşma nedeniyle, davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. etkinliklerini resmi internet sitesinden yasakladığı duyurdu.

2-006.jpeg

POLİS ŞEHRE GİRİŞLERİ TUTTU 

Duruşma nedeniyle polisin, kentin girişinde kontrol noktası oluşturup, kente giren ve çıkanların kimlik kontrolünü yapıyor. Çevre illerden de takviye polis ve TOMA getirilirken, adliyenin çevresindeki caddeler kapatıldı. Adliyenin otoparkına hiçbir araç alınmadı, adliyeye başka bir işlem için gelenler de tek tek arama noktalarında üst aramasından geçirilerek içeri alınıyor.

3-007.jpeg

600 YIL HAPİSLE YARGILANIYOR

Karaman'da kentin en önemli okullarından Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'ndan görevli sınıf öğretmeni Muharrem B., Ensar Vakfı ile Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği (KAİMDER) ait olduğu ileri sürülen yurtlarda barınan 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla 5 Mart günü tutuklandı. Mağdurlardan 7'sine tecavüz, 2'sine cinsel istismar, 1'ine de müstehcen görüntü izletip taciz etmekten 600 yıla yakın hapsi istenen sanık Muharrem B., 'kasten yaralama' 'çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik', 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı', 'cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyet yoksun kılma', 'çocuğun cinsel istismarı' gibi bir dizi suçlamayla yargılanıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.