TSK’ya PKK için özel yetki!

TSK’ya PKK için özel yetki!
Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına yönelik yeni bir dönemin ilk sinyali verildi. Hainlerin kökünü kazımak için en kuvvetli askeri yöntemlerle son hazırlıklar yapılıyor. İşte tüm detaylar..

Terörle mücadelede bugüne kadar Başbakan’ın yazılı emri ile terörle mücadele operasyonlarını yürüten Türk Silahlı kuvvetleri, Türkiye’ye karşı terör eylemlerine karşı yeni bir yasak yetki ve korumaya alınacak. Yeni yasal düzenlemeyle askerlere işledikleri iddia edilecek suçlara karşı koruma getirilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelesi yeni bir döneme giriyor. CNN TÜRK'ün edindiği bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

BAKANIN ONAYINA BAĞLI OLACAK

Yeni yasayla Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadele için, aynı sınır ötesi tezkerelerinde olduğu gibi özel olarak yetkilendirilecek, ayrıca teröristle mücadelesi nedeniyle bir askerin yargılanması gündeme gelirse, soruşturma ilgili bakanın onayına bağlı olacak.

Yani asker, terörle mücadele operasyonlarında tam yetki ve koruma zırhıyla donatılmış olacak.

NE TÜR DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK?

Yasal düzenlemenin iki önemli boyutu olacak. Biri yetkilendirme. Aynı sınır ötesi tezkelerinde olduğu gibi yetkilendirmenin süresi, hangi bölgelerde geçerli olacağı yeri ve hangi yöntemleri kapsayacağı ayrıca düzenlenecek.

Yasa metnine, "Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu'nun kararı, Başbakan'ın direktifi ile terör tehditi ile karşı karşıya kalınan (belirlenecek) bölgelerde, (belirlenecek) yöntemlerle, (belirlenecek) sürede mücadele yapmaya yetkilidir" ifadesinin konulması planlanıyor.

Terör tehditine karşı olan bu yetkinin, istenildiğinde siyasi otorite tarafından sona erdirilmesi mümkün olacak.

Düzenlemenin diğer boyutu ise güvence. Yasa metninde, teröristle mücadelesi sırasında askere, işlediği iddia edilebilecek suçlara karşı koruma sağlanıyor. İlerleyen yıllarda görevi sebebiyle suçlanabilecek askerlerin yargılanabilmesi için soruşturma izni, Milli Savunma Bakanı veya İçişleri Bakanı onayına bağlanacak. Burada da amaç, "Askerin yalan beyanlarla yargılanmasının önüne geçmek" olarak özetleniyor.

Çalışmalarda sona gelindi. önümüzdeki günlerde taslağın açıklanması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.