ABD vergi kaçakçılılarının bilgisini istedi

ABD vergi kaçakçılılarının bilgisini istedi
ABD Türkiye'den vergi kaçırdığından şüphelendiği 10 bin kişinin hesaplarını istedi. FATCA'ya göre eğer bilgiler gönderilmezse yaptırım uygulanacak.

Amerika’nın diğer ülkelerde bulunan Amerikan vatandaşlarının vergiye tabi hesaplarını takip etmek için kabul ettiği yasa Türkiye’de yürürlüğe girdi.

Amerika’da 18 Mart 2010 tarihinde yasalaşan Foreign Account Tax Compliance Act yani FATCA (Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası) düzenlemesine Türkiye 2014 Temmuz’da başladı. Bu gelişme ile birlikte ABD 2015’te tam 10 bin 98 vatandaş ve şirketinin durumunu Türkiye’ye sordu.

Uyum çalışmaları Maliye Bakanlığı'nda

Bakanlık ABD’den gelen şirket ve kişi isimlerini dönüp banka ve finans kurumlarından soruyor. Şimdi Türk bankaları Maliye Bakanlığı’na ABD’nin sorduğu bu kişilerin hesap hareketlerini gönderecek. Bankalar ciddi iş yükü gerektiren bu kişilerin bilgilerini eğer vermezse kara listeye alınacak. O banka yurtdışında sendikasyon, seküritizasyon kredileri dahil birçok işlemi yapamaz hale gelecek.

MASAK'ta YER ALIYOR

 ABD’nin 10 bin vatandaşının bilgisini istediği rakam Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 2015 Faaliyet Raporu’nda bulunuyor. Bu rapor ile ABD önceki yıl yani 2014’te sadece 154 vatandaşının bilgisini Türkiye’den istemiş. 2015’te Türkiye ise ABD’den sadece 752 vatandaşının bilgisini talep etmiş. Aynı zamanda Türkiye’den en fazla bilgi isteyen ikinci ülkenin sadece 251 kişi ile Hollanda olduğu göz önüne alınırsa ABD’nin isteğinin ne kadar zor ve ciddi olduğu da görülüyor. ABD vatandaşları açısından hem Türkiye’de hem de dünyanın başka bir yerinde bulunarak vergiden kaçmalarının veya kaçınmalarının artık sonuna gelindiğinin işareti 10 bin 98 rakamı oldu.

ŞÜPHELİ BİLDİRİM İKİ KATINA ÇIKTI

MASAK 2015 Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere göre 2015 yılında aynı zamanda şüpheli işlem bildirimi de iki katına çıktı. 2014’te 36 bin 483 olan şüpheli işlem bildirimi rakamı 2015’te 74 bin 221’e ulaştı. Şüpheli işlem bildirimleri 2015’te yapılan önemli mali operasyonların da kaynağı oldu. Maliye Bakanlığı şüpheli işlem bildirim formlarının sadeleştirilmesi, sektörel şüpheli işlem bildirim rehberlerinin oluşturulması ve geliştirilmesi, elektronik şüpheli işlem bildirimi uygulamasının yaygınlaştırılması neticesinde sayının arttığını tahmin ediyor. Şüpheli işlem bildirimini daha önce olduğu gibi en çok bankalar yapmış. Bankalardan Maliye’ye giden bildirim sayısı tam 66 bin. İlginç olan ise daha önce olmayan bir alandan gelen şüpheli işlem bildirimi. İş makineleri dahil kara, hava ve deniz taşıtları alım satımı ile ilgilenenler 35 işlemden şüphelendiklerini Maliye’ye iletmiş. Bu durum; uçak, yat, gemi ve iş makinesi satanların bu alanda şüpheli işlemler ile karşılaştığını ortaya koyuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum