Said Nursi'nin laiklik tanımı: Dinsizlik değil

Said Nursi'nin laiklik tanımı: Dinsizlik değil
Said Nursi'nin tartışılan laikliğe bakışı nasıldı? Said Nursi laikliği nasıl yorumluyordu? İşte Said Nursi'nin laiklik tanımı:

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın açıklamalarıyla başlayan laiklik tartışmaları sürerken, Bediüzzaman Said Nursi'nin laiklik konusundaki düşünceleri dikkat çekti.

Said Nursi'nin laikliğe bakışı nasıldı? Said Nursi laikliği nasıl yorumluyordu? İşte Said Nursi'nin laiklik tanımı:

Yeni Asya gazetesi, laiklik tartışmasına Said Nursi'nin görüşü ile girdi.

Yeni Asya, "Said Nursî’den laikliğin doğru tarifi" başlıklı haberinde, Said Nursi'nin "Laik cumhuriyet hürriyet-i vicdan düsturuyla dindara da, dinsize de ilişmez" dediğini aktardı.

"Dinsizlik değil"

Haberde, Bediüzzaman'ın laikliğin henüz anayasaya dahi girmediği 1935’te şöyle dediği aktarıldı: “Hükümetin laik cumhuriyeti, dini dünyadan ayırmak demek olduğunu biliyoruz. Yoksa dini reddetmek ve bütün bütün dinsiz olmak demek olduğunu, gayet ahmak bir dinsiz kabul eder.”
 
"Tarafsız kalmak"

Said Nursî’nin Eskişehir mahkemesindeki müdafaasında da “Laik cumhuriyeti soruyorsanız, laik manası bîtaraf kalmak, yani hürriyet-i vicdan düsturuyla dinsizlere ve sefahetçilere ilişmediği gibi, dindarlara ve takvacılara da ilişmez bir hükümet telâkki ederim” dediği ifade edildi.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum