İktidar medyasının "laiklik"le sınavı

İktidar medyasının "laiklik"le sınavı
İsmail Kahraman'ın "yeni anayasada laiklik olmamalı, dindar bir anayasa olmalı" yönündeki görüşü karşısında önce susan, Erdoğan'ın karşı açıklamaları üzerine ise dile gelen iktidar medyasında bugün de "laiklik" adeta göklere çıkarıldı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı Kahraman'ın açıklamalarına karşın, yeni anayasada laikliğin olması gerektiğini, İslam'a ise vurgu yapılmasına gerek olmadığını söyledi. Hükümet'ten de bu yönde açıklamalar geldi. 

Bunun üzerine görüşünü belirleyen iktidar medyası yazarları, bugün de laikliği öven yazılar kaleme aldı.

Düne kadar İslami kesime yapılan bütün zulümlerin, baskıların, yasaklamaların, İslami partilerin kapatılmasının, hocaların hapse atılmasının, başörtüsü yasağının laiklik adına yapıldığına dikkat çekip, laiklikten yakınan iktidar medyası yazarlarının bugün bir anda çark ederek, adeta laikliği kutsaması şaşkınlık oluşturdu. 

İşte onlardan bir demet:

Ahmet Taşgetiren (Star) : "1937’ye kadar Anayasa’da laiklik yoktu ama herkes biliyor ki bu dönemde İslam’a ve Müslümanlara yönelik katı, hatta “Jakoben” diye nitelenebilecek, “bazı kelleler gider” üslubunda laikçi uygulamalar mevcuttu. Demek ki, Anayasa’da laiklik olmasa bile, bir yönetim, İslam’ın ve Müslümanların hayat alanlarını cehenneme çevirebiliyor..."

Hüseyin Gülerce (Star) : "Evvela bu toplumsal tansiyonu düşürücü, “İslam’a vurgu yapmaya lüzum yok” cesur çıkışından dolayı Sayın Erdoğan’ı gönülden kutlamak isterim. Bu yaklaşımın, laik yaşam tarzını benimseyen kesimleri ne kadar rahatlattığını tahmin edebiliyorum."

Sibel Eraslan (Star) : "Anayasada yazarsa(İslam'a vurgu) daha mı dindar oluruz?" 

Zaman (İlk sayfa haberi) : "Batı'da laiklik dinin teminatı"

Burhanettin Duran (Sabah) : "AK Parti'nin mevcut laiklik yorumu İslam dünyasına ilham verecek bir örnek konumuna ulaştı."

Kurtuluş Tayiz (Akşam) : "Erdoğan, laikliğin de teminatı"

Özlem Albayrak (Yeni Şafak) : "Söylenenler doğru; laiklik tartışması eski Türkiye için anlamlıydı, bugün değil; çünkü Türkiye'de artık herhangi bir dine mensup hiçbir dindar birey, dindar olmaklığından ötürü haksızlığa uğramıyor. Bu ülkede artık insanlar dini pratiklerini yerine getirebilmek için kamusal alanda bulunma hakkından, yani hayatlarından vazgeçmek zorunda bırakılmıyor. Devlet için laiklik, artık dindarlara uygulanacak cezalandırma işlemlerinin meşrulaştırıcısı değil. Laiklik, devletin bütün dinlere karşı eşit mesafede durmasının teminatı olarak gerçek işlevine dönmüş durumda sadece. Bu durumda neden anayasadan kaldırılsın ki?"

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.