Mekke'ye TÜBİTAK imzası

Mekke'ye TÜBİTAK imzası
TÜBİTAK, Suudi Arabistan için ulusal zaman ölçeği ürettiğini belirterek "Üretilen ulusal ölçekle Suudi Arabistan, dünya zamanının belirlenmesine katkı verir duruma geldi ve Mekke zaman ölçeği iyileştirildi" dedi.

Bakan Işık Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK UME ile Suudi Arabistan'ın temel metroloji kuruluşu olan Suudi Arabistan Krallığı Standartlar, Metroloji ve Kalite Kurumu (SASO) arasında 2010 yılında mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Işık, bu tarihten itibaren kurumlar arasında iş birliği yapıldığını söyledi.

Işık, bilimsel alanda uluslararası sisteme entegre olmaya çalışan Suudi Arabistan'ın, metroloji altyapısının TÜBİTAK tarafından sıfırdan kurulduğuna dikkati çekerek "2012 yılında UME ile SASO arasında imzalanan 'Zaman ve Frekans Ölçümler ve Kalibrasyon Laboratuvarı Sistemi Kurulumu Projesi' sözleşmesi kapsamında, laboratuvar kurulumu tamamlandı, 2013'te teslim edildi ve proje çerçevesinde 2 yıl danışmanlık ile eğitim hizmetleri verildi. Ayrıca TÜBİTAK UME uzmanları tarafından, SASO Ulusal Ölçüm ve Kalibrasyon Merkezi'ne boyutsal, kuvvet, empedans, basınç, kütle ve sıcaklık konularında yerinde danışmanlık hizmeti de sağlandı" diye konuştu.

Zaman nasıl belirleniyor?

Türkiye'de zaman, TÜBİTAK UME tarafından belirleniyor. UME'de bulunan atomik saatler ve GPS uydu alıcılarından elde edilen zaman ayarıyla enstitü, ulusal doğru zamanı tespit ediyor. Enstitüde yürütülen çalışmalarla Türkiye, dünyada doğru zamanın belirlenmesi çalışmalarına da katkı sağlıyor.

Dünyada doğru zaman ise yüzlerce ülkedeki metroloji enstitülerinin, elde ettikleri verileri Uluslararası Yerküre Dönüş Servisi'nde birleştirip ve Koordineli Evrensel Zaman saptamalarıyla elde ediliyor. Koordine Evrensel Zaman adı altında oluşturulan zaman ölçeği bütün dünyada ortak zaman birimi olarak kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.