İlker Başbuğ’dan çarpıcı açıklama

İlker Başbuğ’dan çarpıcı açıklama
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Org. İlker Başbuğ çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başbuğ, 'Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını Türkiye ve İran engelleyebilir' dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve İran. Bu iki ülke Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletine karşı olduğu sürece, ABD bu oluşuma yeşil ışık yakmaz. Onun için bu iki ülkenin bu konudaki pozisyonunu muhafaza etmeleri lazım." dedi.

Başbuğ, MEB Şura Salonu'nda, Gazi Üniversitesi Tarihte Liderlik ve  Liderlik Araştırmaları Topluluğunca düzenlenen "Milli Siyaset ve Terörle  Mücadele" konferansında yaptığı konuşmada, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin  Türkiye'deki terör olaylarıyla bağlantılı konular olduğunu belirtti.
 
Türkiye'deki terör eylemlerinin sonlandırılmasının, Suriye ve  Irak'taki gelişmelere bağımlı olduğunu ifade eden Başbuğ, "Terör örgütünün geçen  yıl Temmuz ayında yeniden eylemlere başlamasının nedeninin iyi anlaşılması  gerekiyor. Çok neden sıralayabilirsiniz ama bana göre ana neden, Suriye ve  Irak'taki gelişmelerdir. Size şu mesaj veriliyor, 'Sen Suriye'deki olaylara,  koridora müdahale etmek mi istiyorsun. Senin içinde ben öyle sorunlar yaratırım  ki sen kafanı kaldırıp Suriye'deki olaylara bakacak gücü bulamazsın."  değerlendirmesini yaptı.
 
Başbuğ, Rus uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye'nin hukuksal açıdan  haklı olduğu ancak bu olayın Türkiye'nin Suriye politikasındaki inisiyatifini  elinden aldığı görüşünü paylaştı. Başbuğ şöyle devam etti;

"Bugüne kadar yaşananlar bunu gösteriyor, DAEŞ'in terk ettiği yerlere  Kürtler geliyor. Her yerde aynı şey yaşanıyor. Aynı şey Musul'da da mı yaşanacak.  Olabilir, büyük ihtimalle. Böyle olursa Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt  devletinin kurulmasında son adım atılmış olur. Son nokta ne? Irak'ta bağımsız bir  Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve  İran. Bu iki ülke Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletine karşı olduğu sürece  ABD bu oluşuma yeşil ışık yakmaz. Onun için bu iki ülkenin bu konudaki  pozisyonunu muhafaza etmeleri lazım. Şu hataya düşülmesin, 'Kurulsun bir Kürt  devleti, biz de hami oluruz...' Tarihi bir hata olur. 1923'te TBMM'de Mustafa  Kemal Atatürk'ün söylediklerini unutmayın. Bu yanılgı olur, büyük hata olur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.