CIA eski uzmanı Claire Lopez: ‘ABD Gülen’i teslim etmez!’

CIA eski uzmanı Claire Lopez: ‘ABD Gülen’i teslim etmez!’
CIA eski uzmanı Claire Lopez, Ankara’nın ısrarlarına rağmen Washington’un Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmeyeceği yorumunda bulundu.

FETÖ’nün tepe ismi Gülen’in Türkiye’deki yandaşlarına yönelik baskının amacına ulaşmasının zor olduğunu da söyleyen Lopez,  destekçilerinin çeşitli kurumlara çok fazla sayıda yerleştiğini, bunları ayıklamanın zor olacağını belirtti.

Amerika'nın Sesi (VOA) sitesinin haberine göre, Westminster Esntitüsü’nde "Gülen Hareketi"yle ilgili bir sunum yapan CIA eski çalışanı Claire Lopez, bu düşüncesine gerekçe olarak Türkiye’nin kanıtlarının yeterli olmadığını söyledi. Clare Lopez, Ankara’nın Gülen’e "terörist" dediğini, bunun daha fazla kanıt gerektirdiğini kaydetti.

Eski CIA çalışanı Amerikan yönetimi ile Gülen hareketi arasında bir bağlantı olduğunu da düşünmediğini belirterek “Bu belki Eğitim Bakanlığı düzeyinde olabilir” dedi ve ondan fazlasının olduğunu düşünmediğini söyledi.

OKULLARLA İLGİLİ AMERİKA'DA DA ENDİŞE VAR

 Lopez, Cemaatin okullarıyla ilgili sadece Türkiye’de değil, Amerika’da da endişelerin olduğunu kaydetti. Clare Lopez, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), yerel ve federal bazı kurumların da Cemaate ait bazı okullarla ilgili soruşturma yürüttüğünü hatırlattı. Bu okullara yönelik “algı operasyonları” ve “H1B vize sistemi” de dahil bazı suçlamaların olduğunu söyledi.

CEMAATİN AMERİKA'DA 150 OKULU 3 ÜNİVERSİTESİ VAR

Lopez, Amerika genelinde Cemaate ait 23 eyalette 150 okul, 3 üniversite olduğunu, 60 bin öğrencinin bu kurumlarda eğitim gördüğünü açıkladı. Lopez’e göre bu kurumlar çoğunlukla Amerikalıların vergileriyle kuruluyor. Kötü kamu eğitimi sisteminin Gülen’e ait charter okullarının öne çıkmasına olanak sağladığını vurgulayan Lopez, Gülen hareketinin ideolojisini Müslüman Kardeşler ideolojisine benzetti, bununla birlikte aralarında belli bir bağlantı olmadığını söyledi.

TÜRKİYE'DE CEMAATE BASKININ AMACINA ULAŞMASI ZOR

Fetullah Gülen ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki gerilimin ideolojik değil, en güçlü kim olacak çekişmesi olduğunu söyleyen Lopez, Gülen’in Türkiye’deki yandaşlarına yönelik baskının amacına ulaşmasının zor olduğunu, zira hareketin destekçilerinin çeşitli kurumlara çok fazla sayıda yerleştiğini bunları ayıklamanın zor olacağını kaydetti.

Clare Lopez, Güvenlik Politikası Merkezi’nde başkan yardımcısı, araştırmacı ve analist olarak çalışıyor. Lopez, CIA’de 20 yıl boyunca Sovyetler Birliği, orta ve doğu Avrupa ile Balkanlar konularında uzmandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum