Kilis esnafı roket yüzünden kepenk kapattı

Kilis esnafı roket yüzünden kepenk kapattı
Suriye tarafından atılan roket mermileriyle sarsılan Kilisli esnaflar roket yüzünden dükkanlarına "Roket dolayısıyla kapalıyız" ilanlarını asarak kepenk kapattılar.

Suriye tarafından hemen hemen her gün atılan toket mermisiyle sarsılan Kilis esnafı roket mermilerinden dolayı kepenklerini kapattılar. IŞİD tarafından atılan bombalar nedeniyle 20 kişinin öldüğü, 72 kişinin yaralandığı Kilis kent merkezine son günlerde her gün roket atılmasına kentte yaşayanlar isyan etti. Halk korkudan sokağa çıkamazken, esnaf da iş yapamaz hale geldi. Roket saldırılarından dolayı Kepenkkapatan Kilis esnafı, saldırılar devam ederse Kilis’te kimsenin kalmayacağını söyledi. 

Saldırılardan dolayı bölgede yüzlerce aile de göç etmek zorunda kaldı. Saldırılar nedeniyle günlerdir pimapen dükkanı kapalı olan Mecit Şener, “Tüm elemanlarım işi bıraktı, gitti. 4-5 aydır devam eden bu saldırlar son haftalarda iyice arttı. Artık ezan sesi yerine bomba sesleri ile uyanır olduk. Sürekli çevremizde bir yere roket düşüyor. Bu roketler bir gün evimizin arkasına, diğer gün bahçemize düşüyor. Tesadüfen yaşıyoruz. Halk dışarı çıkmıyor, korkuyor. Çocuklarımızı dışarı çıkartmıyoruz. Çocuklarımız korkudan evin içinde bile tedirgin. Kafamızda sürekli şu sorular var: bugün roket nereye düşecek? Kaçta düşecek? Bu defa kimin evine düşecek? Biz saldırıların azalmasını beklerken gün geçtikçe saldırılar artıyor. Kilis sokakları canlılığını yitirdi. Cadde ve sokaklar şu an bomboş. Böyle devam ederse dükkanlarımızı bir daha açamayacağız” diye konuştu.

kilis-esnafi-kan-agliyor-6998582.jpeg

Fırının önüne düştü
Rokat saldırıları nedeniyle fırınlarını kapatan diğer bir isim de Yusus Canarslan. Saldırıların her geçe gün arttığını belirten Canarslan, “Bundan üç gün önce roketlerden biri dükkanımın önüne düştü, bir çocuğun kafasını paramparça etti. Hal böyle olunca da dükkandaki çalışan elman da işi bırakıp gitti. Üç dükkanımın üçü de yaklaşık bir haftadır kapalı duruyor. Esnaf bitmiş durumda, sokağa çıkamıyoruz. Dükkanını kapatan onlarca esnaf da benimle aynı durumda, ne yapacağımızı bilmez halde bu durumun sona ermesini bekliyoruz. Son 4-5 aydır can güvenliğimiz yok, ölümle burun buruna yaşıyoruz” dedi.  
Dükkanını kapatan diğer bir isim de sigorta şirketi sahibi Mehmet Hamoğlu oldu. “En büyük korkumuz Türkiye’nin Suriye’ye dönüşmedir” diyen Hamoğlu, “Aylardır iş yapamaz haldeyiz. Can korkusundan dışarı çıkmıyoruz ve dükkanlarımız kapalı duruyor. Hayat bizim için her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İnsanlar göç etmeye başladı. Esnaf kepenk indirdi. Herkesi ölüm korkusu sarmış durumda. Saldırılar bu şekilde devam ederse, Suriye’den bir farkımız kalmayacak. Ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başladık ve bu durumun ne kadar süreceğini de bilmiyoruz. Tek yaptığımız çaresizce beklemek” dedi.

‘Yüzde 80’i kepenk kapattı’

Kilis Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ömer Sevengül, saldırılar nedeniyle Kilis esnafının yüzde 80’inin kepenk kapattığını ve akın akın göçlerin başladığını kaydetti. Sevengül, “Son aylarda yaşanan saldırılar tüm Kilis halkını perişan etti. Diken üzerinde yaşıyoruz, can güvenliğimiz yok. Can güvenliğimizin olmadığı bir yerde psikolojimiz de sıfır. Saldırılardan dolayı, Valiliğe, İçişleri Bakanlığı’na ve gerekli yerlerle yapılması gereken tüm yazışmaları yaptık. Fakat ilgilenen yok. Kilis unutulan şehir oldu. Akın akın göçler yaşanıyor, böyle devam ederse Kilis hayalet şehir olacak” dedi.
Saldırı- lardan mağdur olan esnafın yarısından fazlasının kredi ve BağKur borçlarını ödeyemediğini söyleyen Sevengül, “Günler esnaf dükkan açmıyor. Aylardır da iş yapamıyor. İş yapmayan insan, kredi ve Bağkur borcunu nasıl ödesin? Bu borçların ertelenmesini ya da kredi verilmesi talebimizi hükümete bilirdik. Başvurularımıza dönüş olmadı. Birilerinin bu halkın sesini duyması lazım. Çünkü gidişat her geçen gün kötüye gidiyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.