İtalya'da Luca Toni devri sona erdi

İtalya'da Luca Toni devri sona erdi
İtalyan futbolunun son dönemde yetiştirdiği en iyi golcüler arasında yer alan Luca Toni yeşil sahalara iz bırakarak emekliye ayrıldı.

İtalyan futbolunun son dönemde yetiştirdiği en iyi golcüler arasında yer alan Luca Toni de yeşil sahalara iz bırakarak emekliye ayrılan oyuncular kervanına katıldı.

Serie A'nın son sırasında yer alan ve küme düşmesi kesinleşen Verona'nın, Marc'Antonio Bentegodi Stadı'nda şampiyon Juventus'u konuk ettiği ve 2-1 kazandığı maçta takımının penaltıdan ilk golüne imza atan ve futbolculuk kariyerine galibiyetle noktayı koyan Toni, İtalya'nın dünya futboluna armağan ettiği en iyi golcüler arasında gösteriliyordu.

Kariyeri boyunca birçok farklı takımda forma giyen ve olgunluk yaşlarında attığı gollerle önemli başarılara imza atan 1,93 metre boyundaki Toni, Serie A'da çıktığı 344 karşılaşmada 157, kariyeri boyunca oynadığı 648 maçta ise 304 kez fileleri havalandırdı.

Alt liglerde başladı

Luca Toni, profesyonel futbol kariyerine Modena'nın altyapısında başladı ve ilk yıllarında İtalya'nın Serie B ve Serie C1 gibi alt liglerinde yer alan Empoli, Fiorenzuola ve Lodigiani gibi takımlarda forma giydi. 1999'da Treviso takımıyla Serie B'de geçirdiği başarılı sezonun ardından Serie A takımlarının transfer listesine giren İtalyan golcü, 1999'da Vicenza'ya transfer olarak kariyerindeki ilk Serie A deneyimini yaşadı.

Vicenza'da az süre almasına rağmen attığı 9 golle dönemin popüler takımlarından Brescia'ya geçen Toni, burada İtalyan teknik adam Carlo Mazzone yönetiminde Roberto Baggio ve Pep Guardiola gibi yıldız futbolcularla iki sezon geçirdi ve 44 maçta 15 gole imza attı.

İlk çıkışını Palermo'da yaptı

Serie B'nin iddialı takımlarından Palermo'nun 2003'te kadrosuna kattığı Toni, ilk büyük çıkışını bu takımda gerçekleştirdi. Attığı 30 golle Palermo'yu 30 yıl aranın ardından tekrar Serie A'ya taşıyan Toni, yüksek formuyla teknik direktör Marcello Lippi'nin dikkatini çekerek İtalya Milli Takımı'ndaki ilk maçına 18 Ağustos 2004'te İzlanda karşısında çıktı.

Palermo'nun Serie A'daki ilk sezonunda UEFA Kupası'na kalmasında attığı 20 golle büyük pay sahibi olan Luca Toni, ilk önemli transferini 10 milyon avro bonservis bedeli karşılığında 2005 yılında Fiorentina'ya gerçekleştirdi. 

Avrupa'nın gol kralı oldu

Fiorentina'da kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Toni, 31 kez ağları havalandırarak gol krallığına ulaşırken, İtalya'da 50 yıl içinde 30 gol barajını geçen ilk oyuncu olarak rekor kırdı.

İtalya ile dünya şampiyonluğu yaşadı 

Almanya'da düzenlenen 2006 FIFA Dünya Kupası'nda İtalya'nın '9 numaralı' oyuncusu olarak sahaya çıkan Toni, takımının finalde penaltılarla Fransa'ya 5-3 üstünlük sağlayarak kupayı kazandığı turnuvada etkili oyunuyla öne çıktı.

Bayern Münih'i golleriyle taşıdı

Toni ile Fiorentina arasında yaşanan sorunların ardından bu fırsatı değerlendiren Almanya'nın Bayern Münih Kulübü, 2007'de 11,5 milyon avro karşılığında İtalyan golcüyü kadrosuna kattı. Bavyera temsi̇lci̇si̇yle i̇lk sezonunda çıktığı 46 maçta 39 gol ve 12 asistlik performansıyla yüksek formunu sürdüren Luca Toni, ligde ise 24 golle bir kez daha krallık yarışını zirvede tamamladı.

37 yaşında form tuttu

Bayern Münih ile kontratının sona ermesinin ardından Roma tarafından da sözleşme teklif edilmeyen Luca Toni, İtalya'nın Genoa, Juventus, Katar'ın El Nasr ile eski takımı Fiorentina'da da istenilen performansı sergileyemeyince 2013-2014 sezonunda son kulübü Verona'nın yolunu tuttu.

Burada küllerinden yeniden doğan İtalyan golcü, ilk sezonunda 20, ikinci sezonunda ise 22 kez fileleri havalandırarak iki kez üste gol kralı oldu ve takımını ligde tutmayı başardı. Toni, Mauro Icardi ile paylaştığı geçen sezonki ikinci gol krallığını 38 yaşında yaşayarak İtalya'nın en yaşlı gol kralı unvanına da sahip oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.