26 Mayıs'ta 300 bin kişi işsiz kalabilir

26 Mayıs'ta 300 bin kişi işsiz kalabilir
İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok iş için "meslek dalında yeterlilik belgesi" istenecek bu belgeyi almayanlar ise işsiz kalacak.

İnşaat sektörü başta olmak üzere artık bir çok iş dalında "meslek dalında yeterlilik belgesi" aranacak ve belgesi olmayanlar çalıştıralamayacak. Belgesiz çalışanlar için ise ceza kesilecek. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu 26 Mayıs'ta başlıyor.

HER ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA KESİLECEK

İnşaat ustasından kalıpçıya, doğalgaz tesisatçısından çelik kaynakçısına kadar 40 mesleğin mensupları, belge almazlarsa bu tarihten itibaren çalışamayacak. Türkiye İş Kurumu yetkilileri, geçen sene kurum tarafından 170 bin kişinin mesleki eğitime tabi tutulduğunu, bu belgenin bazı yetkili kurumlar tarafından verildiğini hatırlattı.
Verilere göre Türkiye'de halen kanunda sayılan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan 300 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi bulunmuyor. 26 Mayıs'tan itibaren belgesi olmayan işçiyi çalıştıran işveren ve işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her bir çalışan için 500 TL ceza verilecek. İnşaat işçisi, ahşap kalıpçısı, ısı yalıtımcısı, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, otomotiv makinecisi, doğalgaz saha elemanları, bakım operatörleri, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, duvarcı, sıvacı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı gibi işler, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta sayılarak 2015 Nisan ayında bu kapsama alınmış, çalışanlarla iş yerlerine 26 Mayıs'a kadar belge için süre tanınmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.