Kabataş’a ‘martı’, Haliç’e ‘tüp tünel’

Kabataş’a  ‘martı’,  Haliç’e  ‘tüp tünel’
İstanbul trafik sorununu çözmek için geliştirilen Haliç Tüp Tünel ve Kabataş Transfer Merkezi projeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

İstanbul’un en önemli sorunların biri olan trafik sorunun çözüm için başlatılan iki önemli proje için önemli bir adım atıldı. Projelerin uygulanmasının önündeki son engel olan planlar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti.

TOPBAŞ’IN ‘USTALIK’ ESERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş’ın 2014 yerel seçimleri öncesinde açıkladığı ve “Benim ustalık eserim olacak” dediği ‘Haliç Unkapanı Su Altı Karayolu Tüneli Projesi’ için önemli bir adım atıldı. Daha önce çalışmaları başlayan ve bölgenin zemin haritaları çıkarılan proje İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirildi.
 
OY ÇOKLUĞU İLE KARARA BAĞLANDI
 
Haliç Su Altı Karayolu Tünel projesi için Fatih ve Beyoğlu,  1/5000 ölçekli Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarında tadilat yapılması ve projenin planlara işlenmesine ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün teklifi, Ulaşım ile İmar ve Bayındırlık komisyonlarında görüşüldü. Komisyonlar ortak rapor hazırladı. CHP’li üyelerin karşı çıktığı rapor oy çokluğu ile kabul edilip İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderildi. Proje, Ak Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi. Böylece bölgenin trafiğini rahatlatacak projenin önünde engel kalmadı.
   
UNKAPANI KÖPRÜSÜ TARİH OLACAK
 
1836 yıllında inşa edilen Unkapanı Köprüsü’nün tarih olacağı yeni projenin 2018’de bitirilmesi planlanıyor. Proje için Büyükşehir Belediyesi Bütçesi’nden 100 milyon TL ayrıldı. Proje ile Haliç’in iki yakası arasındaki trafik denizin altından tünel ile sağlanacak. Tünelin bir ayağı Kasımpaşa’da, bir ayağı ise Unkapanı’nda olacak. Çift yönlü olarak trafiğin akacağı tünelin çıkış noktaları döner kavşaklarla alternatif yollara bağlanacak. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projenin hayata geçmesiyle birlikte Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin ve Perşembe Pazarı bölgesinin yeniden revize edileceğini açıklamıştı.
 
‘MARTI’ DA ONAYLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen ikinci önemli proje ise kabataş İskelesini ‘transfer merkezi ile büyük bir meydana dönüştürecek ‘martı’ simgeli proje oldu.  Bu proje de CHP’li üyelerin karış oyuna rağmen Ak Partili üyelerin oyları ile kabul edildi.  Proje yapılan tadilat ile İstanbul’un planlarına işlendi. İstanbul’un simgelerinden ‘martı’ya benzeyen tasarımı ile bilinen proje kapsamında,  Kabataş İskelesi, transfer merkezi ve kent meydanı olarak düzenleniyor. 

TRAFİK YER ALTINA ALINIYOR

Deniz trafiği ile raylı sistemin buluştuğu Kabataş, 10 bin metrekarelik yayalaştırılmış meydana kavuşacak.  Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nden başlayarak, Kabataş Balıkçı barınaklarını da içene alan bölgede kara ve deniz ulaşımı entegre ediliyor. Trafik yer altona alınıyor. Meclis’e sunulan teklifte yeme içme alanları, iskeleler, idari binalar otopark,  müze ve sergi salonları,  açık otopark gibi yapılar da yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sitesinde proje şöyle tanıtılıyor: “Proje, Kabataş’ta yer alan Üsküdar İskelesi, Yalova-Adalar İskelesi, Kadıköy İskelesi olmak üzere üç adet iskeleden oluşmaktadır. 920 m2’lik Yalova-Adalar İskelesi ana konsepti ortaya koyan İstanbul’u ve Boğazı simgeleyecek bir heykel bina olarak düşünülmüş. Stilize bir martı şeklinde önerilen bu binada 475 m2’lik iki ayrı terminalden ve iki asma katta bulunan kafeterya ve idari bölümden oluşuyor. 975 m2’lik Üsküdar ve Kadıköy İskeleleri ana binanın mimari etkisini tamamlayacak şekilde tasarlanmış. Her üç iskelede de turnikeler çıkışlarda kullanılacak şekilde projelendirilmiş kullanım dışı saatlerde kültürel aktivitelerİ, sergi  faaliyetleri de olacak.”

Denize dolgu yapılacağını ve Boğaz'ın daralacağını iddia eden CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, "Boğazın florası zarar görür" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.