Türkiye'nin gözü bugün bu kurultayda

Türkiye'nin gözü bugün bu kurultayda
Tüm Türkiye bugün MHP’li muhaliflere kilitlendi. Yılan hikayesine dönen kongre kararlarında sona gelindi. Adaylar her ne olursa olsun orada olacağız dedikleri TOMA’ların beklediği otel önünde kongre yapmakta ısrarcı.

 

MHP’de Genel Merkez ile muhalifler arasında yaklaşık dört aydır süren hukuk savaşına Adalet Bakanlığı ve Ankara Valiliği de dahil oldu. Muhalifler, yürütmenin yargı üzerinde etkisi olduğunu savunurken, Adalet Bakanı Bozdağ eleştirilere “Siyasi müdahale iftira” cevabını verdi. Genel Başkan adayları, önünde TOMA’lı polislerin beklediği Anadolu Oteli’nin hemen yanında kongre yapacak.

ART ARDA AÇIKLAMA

Ankara 2. İcra Mahkemesi’nin önceki gün muhaliflerin lehine verdiği kararın ardından Gemerek Mahkemesi tedbir kararı aldı. 25’inci İcra Dairesi de bu kararı uyguladı. İlerleyen saatlerde Ankara Valiliği kongrenin yapılamayacağını duyurdu, Adalet Bakanlığı da tedbir kararının geçerli olduğunu açıkladı.

Genel Başkan adayları yeni karar ve açıklamalar üzerine önceki gece bir araya geldi. Kongre kararından geri adım atmayan muhaliflere çağrı heyetinden de destek geldi. Yapılan açıklamada, “Baskılara rağmen kurultayı yapmaya çalışacağız” denildi. Çağrı heyetinin açıklaması doğrultusunda bugün saat 10.00’da Ankara’da olağanüstü kongrenin yapılması gerekiyor.

Duruma sert tepki gösteren Akşener kongre salonu önünde bekletilen polislerden yazılı emir talep ettiklerini ancak gösterilmediğini belirterek, “Kaos ortamının birinci sorumlusu Yargıtay’dır. Yargıçlar iki saat mesai harcasaydı sonuç alınacaktı” dedi. “Hukuksuzluk paçalarından akıyor” ifadesini kullanan Akşener,  “Ama ülkücüler pabuç bırakmayacak. Biz oradayız delegeler orada olacak. İlla salon diye bir şey yok. Kurultayın olacağını herkese göstereceğiz, delegemizin iradesiyle dalga geçilmesine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu. Adalet Bakanı’nı da eleştiren Akşener, “Anlaşılan o ki Bekir Bozdağ gayri hukuki desteği Genel Merkez’e verdi” dedi.

SUÇ DUYURUSU

Akşener, MHP’de tartışmalara neden olan kongre sürecine ilişkin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan hakkında, “Kanuna aykırı emir vermek, emri uygulatmak ve görevlerini kötüye kullanmak” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

BAHÇELİ’DEN HÜKÜMETE DESTEK

Muhalifler yol haritası belirlemeye çalışırken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osmaniye’de toplu açılış törenine katıldı. Kongre sürecine hiç değinmeyen Bahçeli, terörle mücadelede hükümete destek mesajını yineledi: “Türkiye yanarken, millet, vatan zincirlenirken duyarsız kalamayız. Bu konuda hükümete açık çağrı yaptım. Verdiğimiz fiili destek gerekirse hukuku boyut alabilir dedim. Türkiye için elimizi taşın altına koyarız dedim. Yine söylüyorum zaman aleyhimize işliyor, durmak yok beklemek yok, milli birliğimiz riske atılmaktadır.” MHP lideri, “Türk milleti mazbatalı bölücülerden hesap sorulmasını bekliyor” diye de ekledi.

BÜYÜK İFTİRA AHLAKSIZLIK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meral Akşener’in müdahale eleştirilerine Twitter’dan  cevap verdi: MHP büyük kongresiyle ilgili hukuki süreçlere; AK Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın müdahale ettiği iddiaları, büyük bir iftiradır. Parti içi rekabette, delege ve kamuoyunda daha güçlü olmak için AK Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın isminin kullanılması, ahlaksızlıktır.

KRİZ 1 KASIM’DA BAŞLADI

1 Kasım’da hezimete uğrayan MHP’de 19 yıllık Genel Başkan Devlet Bahçeli yönetiminin değişmesine ilişkin ciddi adım atıldı. Değişim isteyen 543 delegeden imza toplanmasıyla başlayan süreç, hukuk karmaşasına dönüştü.

Toplanan imzalara rağmen Genel Merkez kongre kararı almayınca, MHP mahkemelik oldu. 8 Nisan’da Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, kongre yapılması için çağrı heyeti görevlendirdi. Heyet, kurultay için 15 Mayıs tarihini ilan etti.

Bu karara karşı Genel Merkez iki hamle yaptı. Hem temyiz için Yargıtay’a gitti hem de bazı ilçelerde delegeleri harekete geçirdi. Delegelerin başvurusu üzerine Kastamonu Tosya ve Sivas Gemerek’te Asliye Hukuk Mahkemeleri yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Muhalifler bu kararların hukuken geçerli olmadığını, kongrenin yapılacağını savunurken Genel Merkez yargı kararlarını ilgili devlet birimlerine gönderdi.

Hukuk savaşında bir hamle de muhaliflerden geldi. Tosya mahkemesinin kararı için “karar kaldırma” çıktı. Ancak Genel Merkez Gemerek Mahkemesi’nin kararının uygulanması için Ankara 25. İcra Dairesi’nin kapısını çaldı. 25. İcra, aralarında Ankara Valiliği’nin de bulunduğu birimlere “MHP kongresinin düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması” için yazı gönderdi.

Tüm bu karışıklığın sona ermesi için gözler sürekli Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi’ndeydi. Ancak Daire, ön incelemenin tamamlandığını, kararın mayıs ayı içinde açıklayacağını duyurdu.

karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.