Neredesiniz Ermeniciler?

Neredesiniz Ermeniciler?
Tarihteki Ermeni tehcirini dillerine dolayıp köşe yazıları döktüren, meydanlarda toplanıp “Hepimiz Ermeniyiz” diye höyküren çevrelerden söz konusu Kırımlı olduğunda “tık” çıkmıyor.

Bugün Kırım Tatarlarının sürgün edilmesinin 72. Yıl dönümü. Sovyetler Birliği'nin Nazilerle işbirliği yapmakla suçladığı Kırım Tatarları’nın yurtlarından vatanlarından edilmesinin üzerinden tam 72 yıl geçti.

Tarihi kayıtlara göre, Mayıstan 10 Kasım'a kadarki süreç içerisinde Özbekistan'a sürülen Kırım Tatarlarından 10.105 kişi açlıktan ölmüştür. NKVD verilere göre yaklaşık 30.000 (% 20) kişi, bir buçuk yıl içinde sürgünde öldü. Kırım Tatar aktivistlerin verilerine göre ise nüfusun yaklaşık %46'sı bu zaman içerisinde hayatını kaybetti. Sürgün boyunca toplam nüfusun yaklaşık %45'i açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle ölmüştür. Sovyet muhaliflerinin bilgilerine göre, pek çok Kırım Tatarı, Sovyetler GULAG sistemi tarafından yapılan büyük ölçekli projeler için işçi olarak çalıştırılmıştır. Kırım Tatar aktivistler sürgünün soykırım olarak tanınması için çağrıda bulunmaktadırlar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum