TRT’de neler oluyor?

TRT’de neler oluyor?
Gayya kuyusu olarak nitelendirilen TRT’nin derdi sıkıntısı bir türlü bitmek bilmiyor. Bir dizine televizyon kanalı bir o kadar da radyosu bulunan TRT’de zaten var olan ekonomik dar boğazın tehlikeli noktalara geldiği kaydediliyor.

Paralel Yapı’nın en fazla kadrolaştığı birimlerin başında gelen TRT gündemden bir türlü düşmüyor. Türkiye gazetesinden Fuat Uğur da TRT’deki sıkıntıları dile getirdiği yazısında TRT’nin ekonomik sorunlarını gündeme taşıdı. Makalesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TRT’ye soğuk davrandığını ileri süren Uğur, Genel Müdür Şenol Göka’nın Başbakandan bir türlü ek ödenek çıkartamadığını ileri sürdü.  

Fuat Uğur’un makalesinin ilgili kısmı şöyle:

Tabii sermayeyi kediye yükleyen TRT nihayetinde hükümetin kapısına dayandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TRT’ye soğukluğu biliniyor. Bunun nedenini detaylandırmaya gerek yok. Ama yine de ek ödenek kabineye sunuldu ve tüm bakanlar imzaladı. TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Başbakan’ın da imzalaması için makamına gitti ve saatlerce orada bekledi. Henüz bel fıtığı ameliyatı olmuştu ve hayli zorlanıyordu üstelik.

Sonuç; o ek ödenek kararı imzalanmadı.

Ne oldu şimdi? Dizileriyle rekabet eden TRT, dizilerinin bütçesini karşılayamaz hale geldi. Programlarını peş peşe kaldırmaya başladı.

İşler böyle bir noktaya geldiğinde meselenin özüne inmek gerekiyor.

Artık bir karar verilmeli. TRT kamu yayıncılığı mı yapacak, yoksa özel televizyonlarla rekabet mi edecek?

Avrupa’nın neredeyse tüm ülkelerinde devletin finansman sağladığı devlet televizyonları ve radyoları var. İngiltere’de BBC, Almanya’da ARD ve ZDF, Avusturya ORF, Hollanda NPO, İsveç SVT, İtalya RAİ, Yunanistan ERT, Belçika RTBF, İspanya RTVE, Fransa TF1, Canal Plus vb.

Örneğin BBC, sadece zorunlu vergilerden yılda 3 milyar 446 milyon Pound kazanıyor ve buna ek olarak da 293 milyon Pound ek devlet yardımı alıyor.

Bu yüzden de BBC’nin eğlence kanalları BBC Entertainment ve BBC Prime kesintisiz ve reklamsız programlar, dramalar yayınlıyorlar. Önemli sanat yapıtlarının sinema uyarlamalarını ekranlara aktarıyorlar. Diğer ülkelerdeki durum da aynı.

Yapılacak olan basit.

1-TRT de bir an önce asli görevine dönmeli. Madem bu kadar kanalın sorumluluğu altına sokuldu, o vakit kurumun reklam dışındaki gelir kaynakları yeniden eski seviyesine getirilmeli.

2-TRT artık özel kanallarla rekabet etmeye zorlanmamalı.

3-TRT’den beklenen karlılığını maksimize etmesi değil, zarar etmemesi olmalı.

4-TRT, yeniden el atılmayan sanatsal, kültürel, bilimsel ve sportif alanlara daha yoğun biçimde yönelmeli. Amacı da kamu yayıncılığı çerçevesinde alternatif sunmak olmalı.

5-Kısacası TRT vahşi özel televizyonculuğun domine ettiği bir dünyada sığınılacak vaha olmalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.