CHP'li vekilden dokunulmazlık konusunda özeleştiri!

CHP'li vekilden dokunulmazlık konusunda özeleştiri!
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin sürece,referandum yolu görününce çark eden CHP’nin kararsızlığı damga vurdu. CHP'li Fikri Sağlar, "Aslında oylamada biz kendi ayağımıza da kurşun sıktık." dedi.

 

 

 

Aljazeera Türk muhabiri Gonca Şenay, CHP’li vekillere bu  tavrı ve parti içindeki tartışmaları sordu. Sezgin Tanrıkulu dokunulmazlıkların kaldırılmasının tarihi bir yanlış olacağı uyarısında bulunmuştu. CHP’nin karar değişikliğiyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

CH' de egemen olan görüş referandumun ülkedeki kutuplaşmayı daha da ağırlaştıracağı yönünde olmuştur. O nedenle 20 vekil evet oyu vermiştir. Bu, CHP’nin politikalarından taviz değil. HDP bilmiyor mu referandumdan hayır çıkmayacağını? Yüzde 100 biliyor ama bundan kendisi bir siyaset üretmek istiyor.

Tanrıkulu, HDP’nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için imza toplayacağı hatırlatılıp, imza atıp atmayacağı sorusuna ise “Ben Anayasa Mahkemesi meselesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Sonuçta Anayasa Mahkemesi bu konuyu şekil açısından inceleyecek. Bugüne kadar anayasa değişikliklerinde mahkemenin esasa girdiği iki konu olmuş; türban ve HSYK. O zaman da konjonktür belli. Ben bu durumda Anayasa Mahkemesi’nin şekil dışında bir karar vereceği kanaatinde değilim.” diye yanıt verdi.

CHP’nin hayırcılarından biri de Eren Erdem. Erdem, CHP’nin neden oy vererek dokunulmazlıkların kaldırılmasına katkıda bulunduğu sorusuna CHP’nin kurumsal olarak bir iç tartışması olmamıştır. Bana “Evet” ya da “Hayır” de diyen olmadı, başka arkadaşlarımız da bunu söylüyor. Ben parlamenter demokratik sistemin askıya alınabileceğinden endişe ettim. Partim ise referandumun Türkiye için daha tehlikeli olabileceğini düşündü.” cevabını verdi.

CHP’nin dokunulmazlıklar konusunda verdiği destek ile kendi ayağına kurşun sıktığını, kendi ilkeleriyle ters düştüğünü söyleyen Fikri Sağlar ise “Anayasa’ya aykırılığı, şusu busu, HDP ile yan yana görünme korkusu filan… Bunları bir kenara bırakıyorum. Yıllardır, “Kürt sorunu Parlamento’da çözülür” dedik. TBMM’de Kürt sorununu çözme doğrultusunda sınav veren milletvekillerini, Meclis’in dışına atma noktasında biz de katkıda bulunduk. Aslında katkıda bulunurken biz kendi ayağımıza da kurşun sıktık.” diye konuştu.

CHP’de sağ tandanslı vekillerin "evet" oyu kullandığı söyleniyor. Partinin sağdan gelen vekillerinden Mehmet Bekaroğlu, “CHP dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağladı diye bir şey yok. Zaten referanduma gidecekti, bunu görmek gerekiyor. 20-25 milletvekili oy verdi, referanduma gitmeden kaldırılmış oldu. Yani CHP dokunulmazlıkları kaldırdı demek haksızlık. CHP 330 oya tamamlar mıydı bilmiyoruz ama 367yi tamamladı. Önemli olan 330’un altında kalmamasıydı. Yoksa dokunulmazlıklar ha referandumla kalktı, ha referandumsuz? Çok fark etmez.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.