İşte 10 aydır süren operasyonların bilançosu

İşte 10 aydır süren operasyonların bilançosu
Bölücü terör örgütüne karşı yürütülen 10 aydır devam eden operasyonlarda son durum ne?Türk Silahlı Kuvvetleri ile emniyet teşkilatı PKK’yı kent merkezlerinden adeta kazıdı.

Terör örgütü PKK, yaklaşık bir yıl önce Güneydoğu Anadolu’daki birçok ilçede hendekler açarak ‘sözde özyönetim’ler ilan etmeye başladı. Birbiri ardına gelen özyönetim ilanıyla PKK kırsaldaki elemanlarını kentlere yönlendirerek şehirlerde sözde ‘kent savaşı’ vermek için erzak ve mühimmat yığdı. Güneydoğu’daki 10 il ve ilçe merkezinde barikatlar kuran terör örgütü mensupları yollara bombalar tuzakladı.

Terörün kırsaldan kente sızmasıyla PKK’yla mücadelede yeni bir aşamaya geçildi. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ağustos 2015’te valileri yetkilendirmesiyle ‘güvenlik güçlerinin harekete geçmesi’ hızlandırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) koordinasyonuyla ‘müşterek güvenlik konsepti ve meskûn mahal stratejisi’ uygulayan güvenlik güçleri dünyada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.
 

DEMOKRASİ SINIRLARINDA

Bu başarı kentin içinde, bazen zırhlı araçların bile giremediği dar sokaklarda terör örgütüne karşı mücadeleydi. 24 Temmuz 2015’te başlayan güvenlik güçlerinin operasyonları sonucunda 5 bini ölü olmak üzere 10 ay içinde 7 bin 78 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Güvenlik güçlerinin şimdiki hedefiyse terör örgütünü kırsaldan da söküp atmak. Üstelik bu başarı sabırla, demokrasi sınırlarında, bölge halkının desteğiyle, mümkün olan en az sivil ve askeri kayıpla elde edildi. Asker ve polisin uyumuyla dünyanın en kanlı örgütlerinden PKK, 10’dan fazla il ve ilçeden silindi. Ülkeye yayılmak istenen terörün önü, önleyici istihbaratla kesildi.

Operasyonların sürdüğü ve 490 teröristin etkisiz hale getirildiği Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde üç günde 75 PKK’lının güvenlik güçlerine teslim olması, terör örgütünün elebaşlarının yaşadığı fikir ayrılığı ve çatışma, TSK’nın kent savaşında da koordinasyonla başarıyı nasıl yakaladığını gözler önüne serdi.

10 AYDA PKK’YA BÜYÜK DARBE

-Güvenlik güçlerince 24 Temmuz’dan bu yana yurtiçindeki operasyonlarda 2 bin 583, Irak’ın kuzeyine yönelik hava harekâtlarında 2 bin 366 olmak üzere toplam 4 bin 949 PKK’lı terörist öldürüldü.

-747’si yaralı, 1478 PKK’lı yakalandı. Teslim olan terörist sayısı 700’e yaklaştı.

-10 aylık sürede 400 bine yakın kişi evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

-5 bine yakın bina hasar gördü.

-3 bin 500 çukur kapatılıp binlerce barikat imha edildi.

-40 bine yakın ev arandı.

-300 binden fazla silah ve mühimmat ele geçirildi.

-483 kahraman şehit düştü.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.