IŞİD o şehri kuşattı!

IŞİD o şehri kuşattı!
Suriye’de altıncı yılında devam eden iç savaşta IŞİD ekseninde yaşanan iki gelişme, savaş açısından yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor. Mare şehri de, IŞİD tarafından kuşatıldı.

Salı günü ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’in başkenti Rakka’ya yönelik geniş kapsamlı bir operasyona başladı.

Dün ise IŞİD, yedi köyü ele geçirerek Halep’in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki iki kritik ilçe olan Azez ile Mare arasındaki bağlantıyı kesti. Önceki geceden itibaren şiddetli bir saldırılara başlayan IŞİD, Kel Cibrin ve Kefr Kelbin beldelerini ele geçirdi.

Türkiye muhaliflere destek verdi

Türkiye, fırtına obüsleriyle muhaliflere destek verse de muhaliflerin direnişi kırıldı. IŞİD’in saldırılarının ardından Türkiye’yle bağlantısı kesilen 15 bin nüfuslu Mare, IŞİD ve PYD kuşatması arasında kaldı. Bölgedeki insani yardım ekipleri, sınır hattına yakın Sicco, Niyara ve Hilal çadır kentlerinde barınan sivillerden yaklaşık 8 bin kişinin yerlerinden ayrılarak daha güvenli buldukları iç kesimlere yöneldiğini bildirdi.

Halep'te durum kritik

IŞİD bu hamlesiyle, Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasına sebep olduğu gibi sözde başkenti Rakka ve Irak’ın dördüncü büyük kenti Felluce’yi kurtarmaya yönelik operasyonlara da kritik bir misilleme yapmış oldu.

Mare kuşatması, şubat ayında Esad güçleri tarafından Nubl ve Zehra beldelerinin alınmasının ardından Halep’in kuzeyinde muhaliflere yönelik ikinci büyük darbe oldu. Ayrıca Türkiye’nin uzun süredir bölgede oluşturulmasını istediği güvenli bölge için de işler daha da zor hale geldi. 


sdggsdsdg.jpg
 

Türkiye'ye yeni bir göç dalgası olur mu?

IŞİD’in Mare’ye yönelik saldırılarının ardından sekiz bin kişinin güvenli bölgelere göç ettiği bildirildi. Ayrıca Rakka operasyonu ve Halep’in kuzeyindeki IŞİD taarruzunun, yeni bir göç dalgasına neden olduğu belirtiliyor.

Yüzbinlerce kişi göç yolunda 

ABD’nin hava desteğiyle SDG’nin Rakka’nın kuzeyindeki ilerleyişi, şehirdeki yüzbinlerce kişinin göç yollarına düşmesine neden oldu. Bunların bir kısmı Halep’in kuzeyine, bir kısmı ise Deyr ez-Zor’a yöneldi. Ancak IŞİD’in, göçmenlerin yanına eşya almasına ve kendi kontrolü dışındaki bölgelere gitmesine izin vermediği ifade ediliyor. Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Azez’de sivillerin hayatının tehlikede olması nedeniyle buradaki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.