Türkiye'den düşmana gözdağı

Türkiye'den düşmana gözdağı
Tarihi tatbikat öncesi Türk savunma sanayisi tarafından üretilen mühimmat ve araçların bulunduğu sergi göz doldurdu.

Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı öncesi, Türk savunma sanayisi tarafından üretilen mühimmat ve araçların bulunduğu sergi göz doldurdu.

F-35 ROKETLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Serginin en dikkat çeken ürünleri ise F-35’lerde kullanılacak yerli üretim roketler ve silahlı insansız hava aracı oldu.

DEV TATBİKAT ÖNCESİ SERGİLENDİ

Bu yıl ilk defa dost ve müttefik ülke unsurlarının da katılımıyla, Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde icra edilecek olan Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı öncesi, Türk savunma sanayisi tarafından üretilen mühimmat ve araçlar sergilendi.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’dan da birlik ve unsurların katılacağı tatbikat öncesi, Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde açılan sergide bulunan mühimmat ve araçlar, Türkiye’nin bu konudaki başarısını ortaya koydu.


 

BAYRAKTAR SİLAHLANDI

Tamamen Türk mühendisler tarafından üretilen “Bayraktar” isimli insansız hava aracının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren ilk milli hava aracı olduğunu söyleyen firma yetkilisi Mustafa Köseoğlu, “3 bin saati aşkın süredir operasyonel olarak görev yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Aralık ve bu yıl Nisan aylarında Roketsan’ın ürettiği mini mühimmatla başarılı atışlar gerçekleştirerek, Türkiye’nin silahlandırılmış ilk milli hava aracı oldu. Dünyada bu anlamda 6 ülkeden biri olduk” dedi.

Bayraktar’ın üzerinde bulunan Roketsan Mini Akıllı Mühimmat, atış yüksekliğine bağlı olarak 8 kilometreye kadar etkili kullanılabiliyor. Mini Akıllı Mühimmat, yüksek vuruş hassasiyetinin yanı sıra hareketli hedeflere karşı da etkili.

F-35 FÜZELERİ TÜRKİYE’DEN

“Cirit” ismini verdikleri lazer güdümlü füzenin yaklaşık 8 kilometre menzile sahip olduğunu kaydeden Roketsan yetkilisi Ufuk Özdemir, “Dünyadaki benzerlerinin tersine güdümlü bir füzedir. Sadece duran hedefleri değil hareketli hedefleri de tahrip edebilen bir füzedir. Birçok araca entegre edilebiliyor. Dünyada muadili olan ABD üretimi füze yalnızca 5,5 kilometre menzile sahip” diye konuştu.



Tamamen yerli üretim olan Stand Off Mühimmat (SOM) füzelerinin A, B modellerinin halihazırda F-4 ve F-16 uçaklarında kullanıldığını anlatan Özdemir, “İmzalanan anlaşma gereği F-35’lerde kullanılacak bir füze. SOM-J ile ilgili çalışmalarımız başladı. Yakın bir zamanda F- 35’lerin envantere girmesiyle birlikte bu füzeleri de kullanıma sunacağız” ifadelerini kullandı.

SOM füzeleri, uzun menzil ve düşük görünürlüğünün yanı sıra yüksek vuruş hassasiyetine sahip. Cirit füzesi ise Atak, Cobra, hafif taarruz, genel maksat ve muharebe helikopterlerinin yanı sıra sınır devriye uçakları, insansız hava araçları ile zırhlı kara araçlarında ve korvetler ve süratli devriye botlarında kullanılabiliyor.

EYP’LERE KARŞI YENİ “EJDER YALÇIN”

İç güvenlik harekatı sırasında artan el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı geliştirilen Ejder Yalçın ETİ (EYP Tespit ve İnceleme Sistemi) ise güvenlik güçlerinin en büyük yardımcılarından birisi olacak. 8,5 metrelik robotik kolu sayesinde EYP’lere gğvenli mesafeden yaklaşan Ejder Yalçın ETİ, üzerindeki kameralar ve sensörler sayesinde bu tehlikeleri bertaraf edebiliyor.

ALTAY’A AKTİF KORUMA SİSTEMİ GELİYOR

Serginin en gözde araçlarından birisi de Milli Tank Altay. Altay’ın ikinci versiyonunda aktif koruma sisteminin de bulunacağını açıklayan firma yetkilisi Ufuk Aybar, “Dönem 2 için görüşmelerimiz sürüyor. Teklife çağrı dosyasına cevap verdik” diyerek Altay tankının kısa zamanda TSK envanterine katılacağını belirtti.

MALEZYA’YA ZIRHLI ARAÇ İHRACI

Ürettikleri zırhlı araçları Malezya’ya ihraç ettiklerini anlatan Cem Altınışık da “Bu aracı 11 değişik konfigürasyonda Malezya’ya teslim ediyoruz. Bu proje kapsamında Malezya’ya çok büyük bir teknoloji ihracatı gerçekleştirdik. 90’lı yıllarda dışarıdan öğrendiğimiz zırhlı araç teknolojisini şuan üçüncü ülkelere transfer etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.