Rakamlarla Fetih Şöleni

Rakamlarla Fetih Şöleni
Fethin 563. yıldönümü Yenikapı Miting Alanı'nda muhteşem bir gösteriyle kutlandı. İşte rakamlarla Fetih Şöleni...

İstanbul'un fethinin 563'üncü yıldönümü, Yenikapı miting alanındaki dev bir şölenle kutlandı.

563 kişilik Mehteran Birliği Konseri, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları Gösterisi ve dünyanın en büyük 3D mapping sahnesinde üç boyutlu özel gösteri İstanbullularla buluştu.

1200 KİŞİLİK EKİP HAZIRLADI

1 milyon kişinin katılımı öngörülerek yapılan hazırlıklar için alana güvenlik kontrollerinin bulunduğu 150 kapıdan giriş yapıldı.

Hazırlıklarında yaklaşık 1.200 kişilik ekibin çalıştığı etkinlik alanında; 2 büyük çadır hastane, 10 sağlık noktası, 70 ambulans, 600 sağlık personeli, 6 mescit, mobil tuvalet ve şadırvanlar, 20 su dağıtım noktası her an hizmete hazır şekilde yer aldı. Gösterinin rahat izlenebilmesi için alanın değişik açılarına 9 dev ekran yerleştirildi.

563'NCÜ YILA ÖZEL 563 KİŞİ

Gösterinin ilk bölümünde şiir dinletileri ve İstanbul'un Fethi'nin 563. Yılı dolayısıyla 563 kişilik TSK Mehteran Birliği'nin verdiği konser yer aldı. 85 kişilik TSK Mehteran Birliği'ne 478 kişilik tarihi Osmanlı Birliği eşlik etti. Özel oluşturulan 563 kişilik TSK Mehteran Bölüğü, marşlar çaldı.

TÜRK YILDIZLARI SAHNE ALDI

Mehteran konserinin ardından Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaptı. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Türk Yıldızları Yenikapı miting alanını dolduran vatandaşlara nefes kesen bir gösteri sundu. Gösteri uçuşu nedeniyle Atatürk Havalimanı uçuş trafiği de saat 19:30'dan itibaren 20 dakikalığına durduruldu.

FETİH DEV SAHNEDE CANLANDIRILDI

Yapılan protokol konuşmalarının hemen ardından alanda kurulan dünyanın en büyük 3D mapping sahnesinde hazırlanan özel gösteri sahnelendi. Bu sahne için tasarlanan özel gösteride; gerçek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile fetih 3 boyutlu olarak yeniden canlandırıldı.

Dönemin kıyafetleri, kullanılan araç gereçler, silahlar ve zırhlar titiz bir çalışmayla yeniden üretildi. Fetih öncesi hazırlıklar ve İstanbul'un fethi günümüzün en ileri teknikleri ve bu gerçekçi sahne malzemeleriyle oluşturuldu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SAHNESİ

Yurtiçinden ve yurtdışından konunun uzmanı 520 kişi, bu büyük gösteri için biraraya geldi. 180 m x 28 m'lik İstanbul Surları formunda Dünyanın en büyük 3D mapping sahnesi yapıldı. (Yaklaşık 4.500 m2). Sahnede 540 m2'lik bir led ekran yeraldı.

Sahnede sis, alev ve proteknik malzeme yer aldı.

500 KİŞİLİK OYUNCU KADROSU

Sahnede hidrolik platformlarla hareket eden 3 Boyutlu Toplar yer aldı. 500 kişilik bir oyuncu kadrosu, 3D mapping e paralel olarak sahnede Fethi canlandırıldı.

Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası 3D mapping gösteriye entegre olarak Leventler tarafından sahnede çekildi.

5 DİLDE YAYINLANDI

Gösteri 18 kamera ile canlı yayınlanıyor. Canlı yayında işaret dili ile birlikte İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça canlı yayın yapıldı. Tören, 8 profesyonel fotoğrafçı ile fotoğraflandı. Protokol bölümünde muhtemel yabancı misafirler için simultane sistem kuruldu.

130 OKÇU SAHNEDE

Program, Okçular Tekkesi bünyesindeki 130 okçunun sahneye çıkarak, sahnede kurulan hedeflere ok atışı ile başladı. Daha sonra şiir dinletileri ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu marş dinletisi icra etti. Mehteran konseri Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği Mehteran Grubu tarafından gerçekleştirildi.

DİRİLİŞ EKİBİ ŞİİR OKUDU

Türk Yıldızlarının gösterisinin ardından Diriliş dizisi oyuncuları şiir okudu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HAVADA TUR ATTI

Saat 17:00'da başlayan şölene Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 17:40'da helikopterle geldi. Cumhurbaşkanın taşıyan helikopter inişten önce meydan üzerinde tur attı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum