Tavuktan adak olur mu?

Tavuktan adak olur mu?
Ankara’da türbelerde tavuktan adak kesen vatandaşların sayısının giderek artmaya devam ediyor.

Bu olayın son örneği ise Tezveren Sultan Türbesi'nde yaşanarak, "adak" denilen bir tavuk türbe kenarında kesildi.  Çevredeki esnaf bu tarz olayların sıklıkla yaşandığını kaydetti.

SADECE DUA EDİLMELİDİR

Habervaktim Gazetesi'ne konuyla ilgili açıklama yapan Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan, bazı vatandaşların türbe ziyaretleri ve adak konusunda yaptığı yanlışlara değindi. Özkan,  vatandaşların türbelerde ya da mezarlarda adaklarını kesmelerinin hem sağlık açısından hem de dinimiz açısından yeri olmadığını anlatarak, “Türbe ya da mezar ziyaretlerinde ziyaret edilen şahsa sadece dua etmek gerekir" dedi. Tavuk, ördek, kaz, horoz gibi hayvanlardan adak olmayacağını aktaran Özkan, “Dinimizde kurban olarak kesilmesi münasip görülen hayvanlardan adak gerçekleşir" diye konuştu.

DİNİMİZ HER KONUYU AYDINLATIYOR

Dinimizin aydınlatmadığı hiçbir konunun olmadığını söyleyen Hacıbey Özkan, “Vatandaşlarımız, dinimizin müsaade etmediği şeyleri de yapıyor. Dinimizde aydınlatılmayan hiçbir konu yok. Adak konusu da dinimizde en ayrıntılı şekilde aydınlatılmıştır. Vatandaşlarımız açıp Kur’an-ı Kerim’i okusunlar. Okumaktan korkmasınlar. Diyanet İşleri Başkanlığımızın fetvalarında, İlmihal kitaplarında, tefsir kitaplarında da bu konularla ilgili aydınlatıcı geniş bilgiler var" sözlerini aktardı.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte türbelere giderek adaklarını kesen vatandaşların sayısı giderek artmaya başladı. Kurban edilebilecek hayvanların arasından bulunmayan tavuk, horoz gibi hayvanlar türbelerde bazı insanlar tarafından adak olarak kesildiği ve çevrenin kirletildiği görüldü. Bunun son örneği ise Altındağ'da bulunan Tezveren Sultan Türbesi'nde yaşandı. Yaşlı bir vatandaş, "adağım" dediği bir tavuğu insanların hayretli bakışları arasında türbenin kenarında kesti. Olaya şahitlik eden muhabirlerimiz yaşlı vatandaşın tavuğu kesme anını görüntüledi. Çevredeki esnaflar bu tarz olaylara sıklıkla şahit olduklarını aktardı. Muhabirlerimiz, "Tavuktan adak olur mu?",  "Türbelerde bu olayların yaşanması doğru mudur? sorusunu uzmanlara sordu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan,  vatandaşların türbelerde ya da mezarlarda adaklarını kesmelerinin hem sağlık açısından hem de dinimiz açısından yeri olmadığını anlattı. Türbe ya da mezar ziyaretlerimizde yapılması uygun olan davranışlar hakkında bilgi veren Hacıbey Özkan, “Türbe ya da mezar ziyaretlerinde ziyaret edilen şahsa sadece dua etmek gerekir. Allah'ın sadık kulları vardır. Onlar duaların arasına eklenir. 'Hz. Muhammed Mustafa'nın yüzü suyu hürmetine, onun şefaatine bizi de nail eyle' diyebiliriz. Dinimiz açısından ölülerden medet ummak gibi bir şey yoktur. Türbe ve mezar ziyaretleri ibret almak amacıyla gerçekleştirilir. Vatandaşlarımızın adaklarını türbelerde ya da mezarlarda kesmeleri hem dinimiz açısından hem de insan sağlığı açısından yeri yoktur” dedi.

TAVUKTAN, HOROZDAN ADAK OLMAZ

Dinimizde adak kurbanın ikiye ayrıldığını söyleyen Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan, “İlk olarak hiçbir şeye bağlı olmayarak yapılan adaklar Allah rızası için kesilir. İkincisi ise bir isteğinin ya da dileğinin gerçekleşmesi sonucunda adak kesilir” diye konuştu. Tavuk, ördek, kaz, horoz gibi hayvanlardan adak olmayacağını aktaran Özkan, “Dinimizde kurban olarak kesilmesi münasip görülen hayvanlardan adak gerçekleşir. Ancak adak kurbanın etinden kendisi ya da ailesi faydalanamaz. Adakta amaç kurbanın tamamının fakirlere dağıtılmasıdır” şeklinde konuştu. Özkan, bu gibi hassas konularda vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirterek ağaca da bez parçası bağlayarak ağaçtan medet ummağın dinimiz açısından doğru olmadığını söyledi.

DİNİMİZ HER KONUYU AYDINLATIYOR

Dinimizin aydınlatmadığı hiçbir konunun olmadığını söyleyen Hacıbey Özkan, “Vatandaşlarımız, dinimizin müsaade etmediği şeyleri de yapıyor. Dinimizde aydınlatılmayan hiçbir konu yok. Adak konusu da dinimizde en ayrıntılı şekilde aydınlatılmıştır. Hatta daha aydınlatıcı olsun diye Allah tarafından peygamberler gönderilmiştir. Peygamberlere de vahiy yoluyla kitap gönderilmiştir. İnsanoğlu buna rağmen hatalara düşüyor. Dediğimiz gibi İslam'da olmayan, dinimizde olmayan, dinimizin cevaz vermediği, müsaade etmediği işler de yapılabiliyor. İster evliya gibi bir mezar olsun ister peygamber mezarı olsun isterse de hocaların mezarı olsun onların mezarlarında tavuk kesmek, horoz kesmek, kanını oraya akıtmak, kanını alnına vurmak veyahut kanı arabasına değdirmek gibi şeyler dinimizde yoktur. Vatandaşlarımız açıp Kur’an-ı Kerim’i okusunlar. Okumaktan korkmasınlar. Diyanet İşleri Başkanlığımızın fetvalarında, İlmihal kitaplarında, tefsir kitaplarında da bu konularla ilgili aydınlatıcı geniş bilgiler var" sözlerini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum