"Türkiye'de ne varsa KKTC'de de o olacak!"

"Türkiye'de ne varsa KKTC'de de o olacak!"
Başbakan Binali Yıldırım, KKTC'de Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İlk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapan Başbakan Binali Yıldırım KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Garantör ülke olarak Türkiye bu güzel adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alan müzekere edilmiş siyasi çözüme önümüzdeki 1 yıl için ulaşılabileceğini beklemektedir. Refah, işbirliğine de katkı sağlayacaktır. Çözüm ardından adanın gerçek potansiyeli de ortaya çıkacaktır.

Türkiye'nin bugüne kadar KKTC ile ilişkilerinde özellikle bizim benimsediğimiz bir prensip var. Türkiye'de ne varsa KKTC'de de o olacak. Altyapı, üstyapı ve diğer bütün alanlarda Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerinin aynı şekilde KKTC'de var olması için çalışmaları yaptık, yapmaya devam edeceğiz. 

Yarım asırı aşan bu sorun, BM'nin iyi niyet çalışmaları çerçevesinde devam etmekte. Türkiye'nin de tarafların daha fazla oyalanmaması beklentileri vardır. Türkiye her şart altında Kıbrıs Türkünün yanında olacak. Güvenlik ve kalkınma konularında kararlılıkla desteğimiz devam edecek. Adada huzur, istikrarın yerleşmesi, refahın artması yönünde çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türkiye'deki kardeşlerimizin, Kıbrıs Türk halkının hakkının, hukukunun ve selametinin sağlanması yönünde sorumluluklarını devam edeceğini ifade ediyorum.

SORU-CEVAP

AKINCI: Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerinden KKTC'nin de yararlanması gerektiğinin teminatını verdi Sayın Başbakan. Her zaman, sıklıkla, uzun yıllardan beri, biz Kıbrıs'ta elbette, yarım asırlık sorunu bir yere bağlamak için uğraşacağız. Hedefimiz ve temennimiz yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşma hedefiyle çalışacağız. Kendi evimizin içini düzene sokma uğraşlarını da ihmal etmeyeceğiz. Biz toplumsal ve kurumsal gelişmelerimizi erteleme lüksüne sahip değiliz. Kıbrıs'taki Türk kurumlarının da sağlam, kendi kendini yönetme becerisine sahip bir yapıya sahip olması lazım.

YILDIRIM: AK Parti iktidarları popülizm yerine kalkınma, büyüme için ne gerektiyse onu yapmıştır. KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkiler menfaat ilişkisi değildir. Bu ilişkiler KKTC'nin geleceğe yolculuğunda ekonomik, siyasi olarak güçlü bir şekilde hazır olması, olası çözümde eşit, adil temsil edildiği federatif yapıya hazırlıklara ilişkin hazır olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da ifade ettiği gibi dayanışma içindeyiz, projelerimiz var. Yeni bir eylem planımız var. Bugüne kadar yapılan eylem planındaki hedefler yerine getirildi. KKTC'de yapılan projelerin birçoğu güney tarafta yapılıyor. Su projesinde her şey yolunda gidiyor, herhangi bir sıkıntı da olmaz. 

YILDIRIM: (Kıbrıs'a elektrik hattı projesi) Bölgemizde yaşanan karışıklar ve savaş nedeniyle göç yollarında hayatını kaybeden, yerinden yurdundan edinmiş milyonlarca insana yüreğini açan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Biz anlamsız bu savaşa dünyanın daha fazla duyarlı olmasını istiyoruz. KKTC ile ülkemiz arasında yakın zamanda imzalanan ekonomik ve mali işbirliği protokolü yürürlüğe girdi. Bu da elektrik meselesi de dahil. 

YILDIRIM: (Başkanlık sistemi takvimi) Türkiye'de uzun süreden beri bütün partilerin vaatleri arasında yeni anayasa var. Yeni anayasanın yönetim sistemini de kapsadığı bir gerçek. Başkanlık dahil olmak üzere diğer seçenekler de gündemimizde. Çalışmalarımız sürdürülüyor, herhangi bir sorun yok. Hazırlıklarımızı tamamlar tamamlamaz, diğer partilerden de destek isteyeceğiz. TBMM'de anayasanın yapılması için gayret göstereceğiz. Nihai kararı verecek olan milletimizdir. Bu olmazsa başka formüllerimiz, hazırlıklarımız var. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.