Vatandaş ucuz elektrik kullanacak!

Vatandaş ucuz elektrik kullanacak!
Elektrik Piyasası Kanunu, enerji sektörünü yeniden düzenleyerek vatandaşın ucuz elektrik kullanmasının önünü açacak.

TBMM Genel Kurulu'ndaki devam eden görüşmelerde Elektrik Piyasası Kanun teklifinin  düzenleme ile hem vatandaşın ucuz elektrik kullanmasının önü açacak hem de yerli kömürden elektrik üretilebilecek.

DEVLETTEN UCUZ ELEKTRİK

Maden sahası işletmek isteyen yatırımcı, hiçbir bürokratik işlemle uğraşmayacak. Bakanlık ekonomiye kazandırmak istediği maden sahasının her türlü izinlerini kendisi alacak. Açık azaltım ihalesi ile devlete en ucuz elektriği satmayı taahhüt eden yatırımcı, bütün izin belgeleri hazır olan maden sahasını kullanacak.

YABANCIYA FABRİKA ŞARTI

Maden sahalarının yanı sıra yenilenebilir enerji yatırımlarında da aynı model işleyecek. Güneş enerjisine de önemli yatırımların gelmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcılar, güneş panelinden türbine kadar her şeyi Türkiye'de üretecek. Ucuz elektriği kim taahhüt ederse enerji sahasına yatırım hakkını o kazanacak. Maden Tetkik Arama (MTA) da artık Türkiye'nin ihtiyacı olan stratejik madenleri gerekirse yurtdışından tedarik etme ve yabancılarla ortaklık gibi yöntemlerle sağlayacak.

ALBAYRAK: KAYIP KAÇAK BEDELİ ABD'DE DE ALINIYOR

En erji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, muhalefetin elektrikte kayıp kaçak iddialarını cevapladı. TBMM'deki görüşmelerde konuşan Albayrak, kayıp kaçak konusunun dünyada da olduğunu ve bunun bedelinin alındığını belirtti. Konuyla ilgili olarak dünyadan da örnekler veren Albayrak, "ABD'deki kayıp kaçak tutarı yıllık 6 milyar dolar. İngiltere'de milyar paundlardan bahsediliyor.Avrupa ülkelerinde de bu kayıp kaçaklar var" diye konuştu. TBMM'deki konuşmasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili de açıklamalar yapan Albayrak, "TTK'ya bağlı madenler ve kurumlarımızda, sadece istihdama yönelik değil o madenler ve kurumlar özelinde de makul faaliyet giderlerini de karşılayabiliriz. Bunun çalışmasını devlete yük olmayacak çerçevede yapıyoruz. Hem kurumlarımızın zarar etmemesi, hem de istihdamın artması yönünde bir süreç olacak" dedi. Albayrak, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında kayyum atanan ve maaşlarını alamayan 245 madencinin haklarını almaları için çalışmaları yaptıklarını ve bu madencilerin maaşlarını aldıklarını ifade etti. Albayrak "Bu arkadaşların mağdur olmamaları için inşallah, yeni bir iş ve istihdam oluşturmak için çalışıyoruz" dedi.

RAPORLARI YTK'LER HAZIRLAYACAK

Madenlerde inceleme yapılmasını içeren Yetkili Tüzel Kişi (YTK) Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, YTK olarak başvurmak isteyenlere MİGEM eğitim verecek. İki ay içinde yapılan başvurular iki ayda karara bağlanacak. Yeraltı işletmesi ile ilgili faaliyet raporunun en az beş yıl tecrübeli teknik eleman tarafından hazırlanması gerekiyor. Raporlara standart getirilerek bürokrasi azaltılacak.

ENERJİDE YENİ MODEL

Bakanlık yatırımcıyı uğraştırmadan tüm izinleri kendisi alacak.

İhaleyi termik santral kurup ucuz elektriği garanti eden kazanacak.

Yenilenebilir enerji için devler Türkiye'ye gelecek.

Yabancı yatırımcı da fabrika ve ucuz elektrik garantisi verecek.

Sadece montaj yapılmayacak, panel ve türbinler Türkiye'de üretilecek.

Türk mühendisler üzerinden ülkeye teknoloji transferi yapılacak.

DEPOLAMA ŞARTI YÜZDE 20'YE ÇIKTI

Kanun gaz için yapılan depolamaları da teşvik ediliyor. Gaz ithalatçıları, getirdikleri gazın yüzde 10'unu depolamak zorundaydı. Artık bu oran yüzde 20'ye çıkarılıyor. Devlet gaz için de alım garantisi verecek. Diğer yandan güneş ve rüzgâr enerjisindeki ölçüm kriterleri de genişletilerek, tesisin kurulacağı bölgede 5 yıllık veriler kriter olarak kabul edilecek. Son 5 yıl için de 1 yıllık ölçüm verisi yetecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum