Ramazanda kalp krizine dikkat!

Ramazanda kalp krizine dikkat!
Uzmanlara göre Ramazan ayında kalp krizinin yoğunlaştığı zaman aralıklarının, iftar ve sahur sonrasında görülüyor.

 

 

 

Oruç ibadetinin insan sağlığına faydalı olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalarının da, doktorun önerilerine uymaları kaydıyla oruç tutabileceğini ifade etti.

 Araştırmaların, Ramazan ayında, iftar ve sahur sonrasında daha çok kalp krizi görüldüğüne işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Ergün Seyfeli, “Bizim ülkemizde de yapılan bir çalışmada Ramazan boyunca meydana gelen kalp krizlerinin diğer aylarla kıyaslandığında da az görüldüğü tespit edilmiştir. Fakat kalp krizinin yoğunlaştığı zaman aralıkları değişmektedir. Biz Ramazan ayındaki kalp krizlerini en çok iftar ya da sahurdan sonra görmekteyiz. Bunda da aslında insanların ağır yemek yemeleri ve eğer sigara içiyorsa aşırı sigara içmelerine bağlı damarlarda spazm ve pıhtılaşmaya bağlı kalp krizlerinin tetiklendiğini biliyoruz.” diye konuştu.

KALP HASTALARI 11.00-16.00 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAMALI

Oruç tutan kalp hastalarının 11.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Ergün Seyfeli, “Fiziksel aktivitelerini kısıtlamalarını öneriyoruz. Özellikle yaz dönemlerinde yapılan fiziksel egzersizlerde terle insanlar su ve mineral kaybı yaşamaktadır. Bu nedenle bu hastaların mutlaka kapalı ortamlarda, klimalı yerlerde, yaylalarda Ramazan ayını geçirmelerinde fayda vardır.” dedi.

HAMURLU TATLILAR DÜŞMAN

Prof. Dr. Ergün Seyfeli, “İftar sonrası özellikle yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalarını öneriyoruz. İftarda hafif olan çorbalar ve mümkünse biraz daha kahvaltı ağırlıklı yemeklerle başlayıp 15 dakika dinlendikten sonra ana öğüne geçmelerini öneriyoruz. Kalp hastalarının hamurlu olan tatlılardan uzak durmaları gerekiyor. Sütlü tatlılar ya da meyve tatlılarından faydalanabilirler.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.