Büyük restleşme! Aralarında Türkiye'de bulunuyor

Büyük restleşme! Aralarında Türkiye'de bulunuyor
Polonya’da Rusya’nın artan saldırganlığına karşı, 24 NATO müttefiki ve ittifak üyesi olmayan 4 ülkenin katıldığı toplam 31 bin asker, onlarca savaş uçağı, gemi ve 3 bin askeri aracın katıldığı tatbikat başladı.

. NATO tatbikatının yanı sıra 6-12 Haziran arasında da Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan komando birliklerinin katılımı ile birleşik bir komando tatbikatı yapılacak.

NATO müttefikleri, Rusya ile yaşanan gerginlikler devam ederken dün en büyük askeri tatbikatına başladı. 24 NATO müttefikinin yanı sıra, tatbikata NATO üyesi olmayan Ukrayna, Gürcistan, İsveç ve Finlandiya da katılıyor.

Yetkililer,Polonya'da iki hafta sürecek Anakonda-16 adı verilen büyük çaplı tatbikatın Rusya'nın Doğu Avrupa'da artışa geçen askeri varlığına karşı başlatıldığını belirtiyor. Dev tatbikata 14 bini ABD, 12 bini Polonya ve bini de İngiltere askeri olmak üzere toplam 31 bin asker, onlarca savaş uçağı, gemi ve 3 bin askeri araç katılıyor. Harekatlar gece helikopter saldırısı ve doğudan gelen saldırıya karşı operasyonu da kapsıyor.
Rus saldırganlığına karşı

Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, önceki gün Varşova'da gerçekleştirilen tatbikat açılış gününde yaptığı konuşmada tatbikatın amacının “müttefiklerin doğu bölgesini savunabilirliğini test etmek” olduğunu söyledi. Tatbikatın, 8-9 Temmuz 2016'da Varşova'da toplanacak NATO liderler zirvesinden bir ay önceye denk gelmesi de dikkat çekti. Zirvede, doğu Avrupa'da artan Rus saldırganlığına cevap olarak Polonya ve Baltık ülkelerine birliklerin yerleştirilmesinin konuşulması bekleniyor. NATO, temmuzdaki zirve öncesi Rusya ile resmi görüşmelerde bulunacağını açıklasa da Polonya ve Romanya'ya inşa edilen ABD füze sistemi nedeniyle Washington ve Moskova yönetimleri arasında alevlenen tartışmalar gelecekteki işbirliği ihtimallerinin sorgulanmasına yol açtı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Polonya'daki tatbikatın, Rusya ve Batılı ülkelerin ilişkilerinde güven atmosferi sağlanmasına katkı sunmayacağını belirtti.

Rusya'dan kırım hamlesi

Moskova yönetimi, NATO'nun son zamanlardaki faaliyetlerini 'gereksiz provokasyonlar' şeklinde niteleyerek eleştirirken, işgal ettiği Kırım ve Rostov bölgesinde üç günlük tatbikat başlattı. Rusya'nın, ülkenin güneyinde yer alan Rostov bölgesinde ve yasa dışı şekilde ilhak ettiği Kırım'daki tatbikatına yeni ürettiği ve modernize ettiği muharip uçaklar da katılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, tatbikata 2 bin 500 pilot, uzman ve Güney Askeri Bölge kara destek ekipleri katılıyor. Tatbikata katılan Rus Hava Kuvvetlerine ait 50 hava biriminde, Mi-28N, Ka-52 ve Mi-35M muharip helikopterleri, An-12, An-26 kargo uçakları ve yeni üretilen Su-30 SM tipi muharip uçakları ile modernize edilen Su-27 tipi uçaklar yer alıyor. Tatbikatın üç gün süreceği belirtildi.Birleşik komando harekatı 6-12 Haziran tarihleri arasında Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan komando birliklerinin katılımı ile birleşik bir komando tatbikatı yapılacak. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, teröristlerle mücadelede birliklerin eğitim ihtiyacını karşılayan Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığınca birleşik bir komando tatbikatı icra edileceği belirtilmişti. Tatbikata Türkiye'den, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Kara Havacılık Komutanlığı'ndan unsurların katılacağı ifade edilirken, tatbikatın amacı, “ülkelerin komando birlikleri arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak, birlikte çalışabilirliği geliştirmek” olarak açıklanmıştı.

'Rusya'nın kazanma şansı az'

Polonya Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı Pawel Soloch, Rusya'nın NATO ile savaşa girdiği takdirde kazanma şansının çok az olacağını söyledi. Soloch, Rzeczpospolita gazetesine verdiği demeçte, son yıllarda bölgede jeopolitik durumun değiştiğini ve bu nedenle Polonya'nın güvenlik stratejisinde değişikliklere gideceğini belirtti. Tehditlerin listesine Rusya'yı ekleyeceğine işaret eden Soloch, “Strateji planımız yıl sonuna kadar hazır hale gelecek. Rusya'nın yürüttüğü politika, Polonya'ya tehdit taşıyor. Bunu kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı. NATO ve AB'nin en kötü durum senaryosuna hazır olmasının gerektiğini vurgulayan Soloch, “NATO ve Rusya arasında çok büyük potansiyel farkı ortada. Vladimir Putin liderliğindeki Rusya, NATO ülkeleri ile savaşa girerse kazanma şansı çok az” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.