PYD'ye Suriyeli kürtler tepki gösterecek

PYD'ye Suriyeli kürtler tepki gösterecek
ABD'nin bölgedeki destekçisi olan PYD'ye karşı Suriyeli muhalif Kürtler, üç koldan başlatacakları mücadele ile “Kürtlerin temsilcisi biziz” diyecek.

Hain bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye yapılanması olan PYD'ye en büyük tepkiyi Suriye Kürtleri gösterecek.

HEM SİYASİ HEM ASKERİ

Hem siyasi hem de askeri hazırlıklarını hızlandıran Suriyeli muhalif Kürtler, PYD'nin ABD eliyle 'Rojava'nın tek hakimi' yapılmasına tepki gösterecek adımlar atmaya hazırlanıyor. PYD'ye ve Suriye rejimine muhalif Kürtlerin, ilk büyük siyasi tepkisini 11 Haziran'da Şanlıurfa'da yapacakları kongreyle vermesi bekleniyor. Suriye genelinde etkili 126 ismin katılacağı kongrede PYD'ye karşı izlenecek yol haritası belirlenecek ve PYD'nin Suriye Kürtlerinin azınlığını teşkil ettiği vurgulanacak. Kongreyi muhalif Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği (KKSS) düzenliyor.
 
DİPLOMATİK HAMLE
 
Suriyeli muhaliflerin siyasi çatısı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi olan ve 15 Kürt partisinin içinde yer aldığı Ulusal Konsey (ENKS) de uluslararası girişimlerini arttıracak. ENKS'nin yurtdışı ziyaretlerini sıklaştıracağı ve Suriye Kürtleri nezdindeki gerçek muhatabın kendileri olduğunun dünyaya kabul ettirilmesi için diplomatik hamleler yapacağı bildirildi. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta ENKS'yi içine alan SMDK'nın başkanı Enes Abde Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. ENKS ile Barzani arasındaki güçlü ilişkiler bulunuyor. Bu ilişkileri tehdit olarak gören PYD, Barzani yönetimi tarafından IŞİD'le savaşmaları ve topraklarını savunmaları için eğitilen Suriyeli Kürtleri ülkeye almamış ve iki grup arasındaki krizi tırmandırmıştı.
 
KÜRTLER CEPHEYE İNİYOR
 
Tüm bu siyasi adımların yanı sıra cephede muhalif Kürt tugaylarının rejim, IŞİD ve PKK'ya yönelik savaşları da devam ediyor. En son geçtiğimiz ay sonlarında kuruluşu ilan edilen Ketaib Suvvar Kürdi (Kürt Devrimciler Tugayı) sahaya aktif bir biçimde inmeye hazırlanıyor. Grup kuruluşunu ilan ettiği video kaydında “PYD ve Esed rejimine karşı Suriye halkı ile birlikte direnişin yanında yer alacağız. Zulme teslim olmayacağız. Bu uğurda gerekirse ölmeye hazırız. Suriye halkının birliği ve Suriye topraklarının bütünlüğü için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Halkımıza zulmeden bu PYD ve Esed rejimine karşı, Kürt halkını bizim saflarımızda savaşmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
 
YARDIM ETMİYORLAR
 
Suriye'de devrim hareketinin başından bu yana savaşan Kürt tugayları da bulunuyor. Bir dönem bağımsız bir tugay olarak kurulan Cephe İslami el Kürdi şu sıralar ülkenin en büyük direniş grupları arasında başı çeken Ahrar'uş Şam hareketinin Kürt kolu şeklinde yapılandırıldı ve Ahraru'ş Şam bünyesinde direnişe devam ediyor. Azez'de ise Selahaddin'in Torunları isminde bir tugay PYD'ye karşı savaşını sürdürüyor. PYD bölgesine sadece 2 km uzaklıktaki nöbet noktalarından birinde Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandıran tugay komutanı Ebu Hamza, “PKK'nın Beşar Esad rejiminden ve binlerce suçsuz insanı öldüren Şebihalardan bir farkı yok. PKK, Kürtler için onlara yardım etmek için burada değil. Onlar Kürt halkının karşısında duruyor” dedi.

YENİŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum