Taşerona yeni ümit

Taşerona yeni ümit
Taşerona kadro konusunda seçim öncesi verdiği vaatle, seçim sonrası açıkladığı eylem planı birbirini tutmayınca tepki toplayan Hükümet'in, masasındaki çalışmayı yenileyeceği konuşuluyor.

Hükümet, seçim öncesi tüm taşeron işçilere kadro sözü vermiş; seçim sonrası açıkladığı eylem planında ise, taşeron işçilerin sınavla ve yine sözleşmeli olarak kadroya alınacağını ilan etmişti.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda,  “Bu kişiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yılda bir sözleşme yenilecek. Bu kişiler memur veya işçi kadrosundan değil, özel sözleşmeli personel olarak kadroya alınacak" bilgisi verilmişti. Maliye , belediye şirketlerinde çalışanların bu kapsama alınmadığını da bildirmişti. Hükümet'in bu açıklaması "dağ fare doğurdu" yorumlarına neden olmuş, kamuya çalışan mevcut tüm taşeron işçilerin şartsız koşulsuz süresiz kadroya alınması talebi gündeme gelmişti.

ARSLAN: ALDIĞIMIZ İNTİBA OLUMLU

Hükümet'in taşeron işçilerin kamuda istihdamı konusundaki çalışmasını tepkiler üzerine yenileme kararı aldığı iddia edildi. Hükümet'e yakın bir isim olan Hak İş Başkanı Mahmut Arslan, "Taşeron işçilerin kamuda istihdamı konusunda yeni çalışmalar mevcut" bilgisini verdi. Arslan, bir otelde düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı açıklamada, taşeron işçiler konusunda daha önce yapılan itirazların dikkate alındığını vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan aldığımız intiba taşeron konusunda yeni bir çalışma yapılacağı yönündedir” dedi.

Arslan, “Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum yeniden çalışmalar başlatılacak. Bu bizim için sevindirici bir durum olacak. Çünkü tekrar konuşmaya, tartışmaya başlayacağız” diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİLER HAKKINDA YENİ ÇALIŞMALAR  

Taşeron işçilerin durumuyla ilgili bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, “Sayın Başbakanın, Maliye Bakanına bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. Asıl iş yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadeler aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi düşünüyorum. Hem hükümet programından hem de Sayın Bakanlar ile yaptığımız görüşmelerden anlıyoruz. O nedenle taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI HAK-İŞ’İN TALEBİDİR

Kıdem tazminatının daha çok çalışanın faydalanması açısından fona devredilmesine sıcak baktıklarını ama hak kayıplarına karşı olduklarını dikkati çeken Arslan, “Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemelerin, var olan sorunların çözümünü ve kıdem tazminatını daha da güçlendirilerek güvence altına alınmasını hedeflemektedir. O nedenle gelecek düzenlemelerin mevcut kazanılmış haklarımızı geriye götürmeden yeni haklar ve kıdem tazminatında var olan sorunların çözümünü sağlayacak, yeni, güçlendirilmiş bir kıdem tazminatı düzenlemesi Hak-İş'in talebidir” şeklinde konuştu.

ZORUNLU TASARRUF ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Bireysel emeklilik ile ilgili zorunlu bir kesintinin getirilmesinin kendileriyle hiç paylaşılmayan bir konu olduğunu belirten Arslan, “Sayın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in üzerinde çalıştığı bir konu ama taraflarla paylaşılmadan, kamuoyuyla paylaşıldı. Geçmişte yaşadığımız benzer sorunları biliyorum. Hiçbir şekilde insanlara zorunlu olarak tasarruf yaptıramazsınız. Türkiye emsal ülkelere göre tasarruf oranlarında çok geride. Bu ülkenin genel ekonomik dengeleri açısından hem ülkenin ekonomik gücü açısından sorunlu bir alan. Ancak bunu sadece çalışanların ücretlerinden onların arzu etmediği bir şekilde bir kesinti yaparak bu tasarruf sorununun çözülmek istenmesini kabul etmemiz söz konusu olamaz” dedi.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum