IŞİD ABD'yi vurdu: 50 ölü

IŞİD ABD'yi vurdu: 50 ölü
Emperyalist emellerle Müslüman ülkelerde kaos ortamı oluşturup, insanları birbirine kırdıran ABD, ikinci 11 Eylül'ünü yaşıyor. IŞİD, Florida'nın Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği gece kulübüne saldırdı: En az 50 ölü, 53 yaralı.

Emperyalist emellerle operasyonlar düzenlediği Müslüman ülkelerde kaos ortamı oluşturup, insanları birbirine kırdıran ABD, ikinci 11 Eylül'ünü yaşıyor. IŞİD, Florida'nın Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği gece kulübüne saldırdı: En az 50 ölü, 53 yaralı.

ABD'nin Florida eyaletinin Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana gelen silahlı saldırıda en az 50 kişinin hayatını kaybettiği, 53 kişinin de yaralandığı bildirildi. 

Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer, kentin güvenlik birimi amirleriyle düzenlediği basın toplantısında, Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde meydana gelen saldırıda ölenlerin sayısını 50 olarak açıkladı.

Dyer, emniyet yetkililerinin başlangıçta 20 olarak açıkladığı ölü sayısının incelemelerin ardından saldırgan dahil 50 kişiye ulaştığını belirterek, “Olayda 53 kişi de hastaneye kaldırıldı.” dedi.

Saldırganın ABD vatandaşı olduğu düşünülüyor
Özel Silahlar ve Taktikler Birimi’nin (SWAT) başlattığı operasyonda saldırganın olay yerinde etkisiz hale getirildiğini bildiren Dyer, saldırganın, Fort Pierce kentinden 29 yaşındaki Ömer Metin olduğunu kaydetti.

Yetkililer, Afganistan uyruklu Metin’in ABD vatandaşı olduğunu düşündüklerini bildirdi. 

Orlando Emniyet Müdürü John Mina da görünüşe göre “iyi organize olunan saldırıya iyi hazırlanıldığını” söyledi. Metin’in olayda saldırı tipi silahla tabanca kullandığına dikkati çeken Mina, ABD Federal Araştırma Bürosunun (FBI) soruşturma başlattığını ifade etti.

Saldırıyı DAEŞ üstlendi
Saldırıyı, terör örgütü DAEŞ'in üstelendiği ileri sürüldü.

Terör örgütü DAEŞ'i destekleyen bir sitede yer alan haberde, militanların ABD'nin Florida eyaletinin Orlando kentinde bir gece kulubünde düzenlediği silahlı saldırıda 100 kişiyi öldürdüğü iddia edildi. 

ABD basınında yer alan haberlere göre, Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde saldırı düzenleyen 29 yaşındaki Ömer Metin, olaydan önce 911’i arayarak DAEŞ’e bağlılığını dile getirmişti.

ABD Başkanı Obama: Bu tür saldırıların yaşandığı bir ülke mi olmak istiyoruz?
ABD Başkanı Barack Obama, Florida eyaletine bağlı Orlando kentindeki Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Saldırıyı, "terör ve nefret olayı" olarak niteleyen Obama, ''Net olan bir şey var, saldırıyı düzenleyen bu kişi nefretle dolmuş'' dedi. Obama, ''Orlando halkının yanındayız. Yaşanan olay ülkedeki herhangi bir şehirde meydana gelebilirdi'' ifadesini kullandı.

Obama, gece kulübünde gerçekleştirilen saldırının ABD tarihinde en fazla kişinin öldüğü toplu saldırı olduğuna dikkati çekerek, "Bir karar vermemiz gerekiyor, bu tür saldırıların yaşandığı bir ülke mi olmak istiyoruz?" şeklinde konuştu.

Obama, "Yapılan bu saldırı bize hatırlatmaktadır ki dini, cinsiyeti, etnik kökeni ne olursa olsun birimize yapılan saldırı hepimize yapılmıştır ve ABD’nin üzerine kurulduğu değerlere yapılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi saldırıyı kınadı
Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), 50 kişinin öldüğü ve 53 kişinin de yaralandığı Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde meydana gelen saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bu korkunç saldırıyı kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz ve yaralananlara da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadesine yer verildi.

Kanada Başbakanı Trudeau: Şok yaşadım
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin Orlando kentinde meydana gelen silahlı saldırıdan derin bir üzüntü duyduğunu açıkladı. 

Başbakan Trudeau yaptığı yazılı açıklamada, "Bir çok insanın yaralandığı ve hayatını kaybettiği olayı öğrenince derin bir şok yaşadım, üzüntü duydum." dedi. 

ABD tarihindeki en fazla kişinin öldüğü toplu saldırı oldu
Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübündeki saldırı, ülke tarihindeki en kanlı toplu saldırı olarak dikkati çekiyor. Silah satışlarına denetim getirilmesi yönünde tartışmanın sık sık yapıldığı ABD’de, ülke tarihinde benzeri saldırılar daha önce de meydana gelmişti.

2007 yılında Virginia Teknik Üniversitesi'nin kampüsünde düzenlenen saldırıda, 32 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı, üniversite yurdunda kalan Asya kökenli bir erkek öğrenci tarafından gerçekleşmişti.

Teksas eyaletinde 1991 yılında gerçekleşen bir diğer olayda ise 23 kişi hayatını kaybetmişti. George Hennard adlı 35 yaşındaki katil, kamyonetiyle önce bir kafeteryaya girmiş, ardından silahıyla içeride bulunanlara ateş etmişti.

"Saldırgan gözetim altında değildi"
ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Orlando kentinde bir gece kulübünde silahlı saldırı düzenleyen zanlının gözetim altında olmadığını bildirdi.

Orlando'da eşcinsellerin gittiği gece kulübünde düzenlenen saldırıyı takip eden FBI görevlisi Ronald Hopper, basın açıklamasında, 29 yaşındaki Ömer Metin'in ABD vatandaşı olduğunu belirterek, ''Ömer, saldırı düzenlediği süre içerisinde gözetim altında değildi" dedi.

Hopper, Metin'in geçtiğimiz hafta iki defa yasal yollardan silah satın aldığını belirtti. 

Ömer'in saldırıdan önce 911’i aradığını teyit eden Hooper, bu konuşma esnasında terör örgütü DAEŞ ile ilişkili sözler söylediğini doğruladı.

Hooper ayrıca, 2013'de Ömer'in iş arkadaşlarıyla yaptığı tartışmada "kışkırtıcı sözler" söylemesi sebebiyle FBI tarafından iki defa mülakata alındığını söyledi.

The Daily Beast adlı internet sitesine açıklama yapan üst düzey bir güvenlik görevlisi ise “Ömer bilinen birisiydi. Radara daha önce iki kere girmişti” dedi.

Üst düzey yetkili, Ömer'in New York'ta doğduğunu ve New Jersey'de yaşayan bir kadınla evlendiğini söyledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum