Kürt olmayanlara tapu vermeyecekler

Kürt olmayanlara tapu vermeyecekler
Irak'ın Germiyan bölgesinde Kürt olmayanların gayrimenkul edinmesine izin verilmediği açıklandı.

Germiyan İdaresi’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, Kürt olmayanlara tapu verilmediğini kamuoyuna duyuruldu.

Süleymaniye Valisi Aso Fereydun, 6 Haziran’da aldığı kararla, asayişin onayının alınması halinde Irak vatandaşı ve tüm yabancıların aldıkları gayrımenkulleri, kendi adlarına tapulayabileceklerini duyurmuştu.

HİÇBİR YERE BAĞLI DEĞİLDİR

Açıklamada, Süleymaniye idaresinden farklı bir tutum izlenmesine ilişkin ise, “Bölgesel Küt Yönetimi Hükümeti tarafından Germiyan bölgesi bağımsız bir bölge olarak görülmektedir. Hiçbir yere bağlı değildir. Kendine sınırlarına sahiptir. Bazı toprakları da halen Kürdistan’a bağlanmamıştır” denildi.

Germiyan bölgesinin halen terör tehditiyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, 140’ıncı Madde yerine getirilmediği için, Irak Hükümeti’yle tartışmalı bölgeler konusunda onlarca sorunun yaşandığı belirtildi.

Irak Anayasası’nın 140’ıncı Madde’si, Kürdistan Bölgesi’ne mi yoksa Irak Merkezi Hükümeti’ne mi bağlanması konusunda anlaşma sağlanamayan bölgelerde nüfus sayımı ve referandum yapılmasını öngörüyor.

Saddam döneminde Araplar yerleştirilerek Kürdistan’dan kopartılmak istenen ve 140’ıncı Madde’de “sorunlu bölgeler” olarak tanımlanan bölgeler şunlar:

Kerkük ili ve ilçeleri, Musul’un Mahmur, Sincar (Şengal), Telafer ve Baac ilçeleri, Süleymaniye’nin Çemçemal, Kelar, Tuzhurmatu ve Kıfri ilçeleri, Diyala’nın Hanekin, Beledrür ve Berdereş ilçeleri.

Ancak  Bağdat tarafından çeşitli siyasi gerekçeler öne sürülerek bugüne kadar 140’ncı Madde’nin gerekleri yerine getirilmedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.