AB'den yeni vize raporu

AB'den yeni vize raporu
AB Komisyonu, Türkiye vatandaşları için vizelerin kaldırılması noktasında çalışmaların sürdüğünü ancak Türkiye'nin geriye kalan kriterleri yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.

 

 

 

AB Komisyonu, 18 Mart'ta Türkiye ve AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde vize serbestinin sağlanması için eksik kalan kriterlere ilişkin ara raporunu yayımladı.

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, rapora dair basın toplantısında, mutabakatın somut sonuçlardan birisinin 13 Mayıs'tan sonra Türkiye üzerinden Yunanistan'a sadece 876 sığınmacıların gitmesi olduğunu söyledi.

462 MÜLTECİ İADE EDİLDİ, 511 MÜLTECİ AB'YE YERLEŞTİRİLDİ

AB'nin önceliğinin mutabakatın tam olarak uygulanması olduğunu kaydeden Avramopoulos, "Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların sayısı dramatik şekilde düştü. Mayıs ayındaki ortalama günlük geçiş sayısı 47 oldu. Türkiye Yunanistan'dan sığınmacıları almaya devam ediyor. 20 Mart'tan itibaren 462 düzensiz göçmen Türkiye'ye iade edildi. 511 kişi ise Türkiye'den AB ülkelerine yerleştirildi" dedi.

Türkiye'deki sığınmacılar için ayrılan 3 milyar avroluk fon konusunda da ilerleme kaydedildiğini söyleyen Avramopoulos, yaz sonuna kadar 1 milyar avroyu serbest bırakmayı hedeflediklerini ifade etti.

"HALEN YAPILMASI GEREKEN İŞLER VAR"

Tüm taraflarda mutabakatın tam olarak uygulanması ve işe yaraması noktasında ortak istek ve anlayış birliği olduğunu dile getiren Avramopoulos, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı alanlarda halen yapılması gereken işler var. Her iki taraf da verdikleri taahhütleri karşılamak için bu işleri yapmalı. Vize serbestisi konusunda Türkiye hala geriye kalan şartları yerine getirmek durumunda. Böylece Türkiye vatandaşları için vizeler yakında kaldırılabilir.

72 kriterden 65'i yerine getirildi. Bu hedefi (vize serbestisi) gerçekleştirmek için Türkiye yetkilileriyle çalışmalar devam ediyor. Türkiye, Türkiye vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için geriye kalan şartları yerine getirme taahhüdünde bulundu. Biz de Türkiye'den bu taahhüde bağlı kalmasını bekliyoruz."

"TEKNİK DÜZEYDE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Vize serbestisi için nihai tarihin Türkiye'nin şartları yerine getirmesine ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin de teklifi onaylamasına bağlı olduğunu kaydeden Avramopoulos, 1-3 Haziran'da Ankara'da teknik düzeyde görüşmeler gerçekleştirildiğini ve AB Komisyonunun Türkiye yetkililerle yakın iletişim içinde olduğunu ifade etti.

İki taraf arasındaki ilişkilere değinen Avramopoulos, "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'ne ihtiyacı var. Bu ilişki ortak uzun bir tarihin bir parçası. Ancak daha da önemlisi ortak perspektifin bir parçası. Ortak zorluk ve çözümleri daha geniş bir resim içerisinde ele almalıyız. Gördüğünüz gibi yavaş ancak istikrarlı şekilde birçok alanda ilerleme kaydediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.