Rusya'dan Türkiye'ye cevap geldi

Rusya'dan Türkiye'ye cevap geldi
Rusya'ya gönderilen tebrik mesajlarının ardından Rusya'da Türkiye'ye cevap verdi.

Geçtiğimiz aylarda Rus uçağının düşürülmesiyle iki ülke arasında krize neden olan ve Rusya'nın Türkiye üzerine yapmış olduğu yaptırımlarla büyüyen krizde Türkiye'nin Rusya'ya tebrik mesajı göndermesiyle iki ülke arasındaki buzlar erimeye başladı. 

RUSYA'DAN CEVAP GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 Haziran Rusya Günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yolladığı mesaja Rusya'dan cevap geldi. Kremlin'den dün gelen açıklamada, “Türkiye ile iyi ilişkileri yeniden inşa etmek istiyoruz. Ama Ankara önce bazı adımlar atmalı" denildi. Türkiye'nin iki ülke arasındaki ortak çıkar vurgusuna Rus tarafı, “Ankara gerekli adımları atmadıkça ilişkilerin normalleşmesi Rusya nezdinde mümkün olamaz" dedi.

GERİ DÖNMEK İSTERİZ

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istediklerini ama Ankara'nın belli adımları atması gerek. Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek ve ilişkilerin iyi ve iki tarafın yararına dayalı işbirliğinin olduğu döneme geri dönmek isteriz" açıklamasını yaptı. Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulmasından üzüntü duyduklarını dile getiren Peskov, “Moskova, Türkiye ile ilişkilerin yüksek seviyede olduğu döneme değer veriyor" diye konuştu.

RUS BÜYÜKELÇİ İFTARDA

Moskova'nın ilişkilerin yeniden rayına oturması için attığı adımlardan birisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iftarına Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katılması oldu. Erdoğan'ın, dün akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Büyükelçiler ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İş Konseyi Başkanları'na verdiği iftar yemeğine Rus Büyükelçi de katıldı. AK Parti'nin geleneksel hale getirdiği büyükelçiler iftar programına Karlov'un davet edilip edilmeyeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Uzmanlara göre karşılıklı açıklamaların anlamı, iki ülke de normalleşmeyi istiyor ama uygun formül ve konjonktürü arayışında.

ÖNEMLİ BİR ADIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından gönderilen kutlama mesajlarına Rusya'nın verdiği yanıt hükümet tarafından da olumlu karşılandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın mektuplarıyla birlikte bu normalleşme sürecinde önemli bir adım atılmış olur. Bu, Türkiye'nin bu sürecin normalleşmesine ilişkin iradesinin de aynı zamanda beyanıdır, öyle görmek lazım.

ASLOLAN BARIŞIN TESİSİ

En kısa zamanda inşallah uçak kriziyle birlikte başlayan Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerde düzelme ortaya çıkar ve sonuçlar alınır. Ancak bu şu anlama gelmiyor; Türkiye ile Rusya bütün siyasi konularda anlaşıyorlar, bölgedeki bütün sorunları çözdüler anlamına gelmiyor, başta Suriye olmak üzere birçok konudaki görüş ayrılıklarımız devam edebilir. Ama sonuç itibarıyla iki komşu ülkenin aslolan arasında barışın tesis edilmesidir. Ortaya çıkan huzursuzluk konusu olacak meselelerin aşılabilmesidir. Ümit ediyorum ki Rusya tarafından da benzer bir sinyal gelecektir. Zaten geçmiş günlerde de bu tür tavırlar Rusya tarafından da sergilendi" dedi.

İlişkiler kopma lüksünü karşılamaz

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay da “Rusya ile ilişkilerimizde gelinen merhale, bizim açımızdan da Rusya açısından da sürdürebilir olmaktan uzak. Diyalog kapılarının kapanması, bölgede daha çok kanın akmasına yol açtı. İstikrarsızlığı daha da arttırdı. Şu anda olan şey, Rusya'nın milli gününe Cumhurbaşkanımızın göndermiş olduğu bir mesaj var. Buna mukabil Cumhurbaşkanımızın iftar davetine Rusya'nın büyükelçisinin katılacak olması... Bunlar olumdu adımlar. Bu adımların devamının gelmesini diliyoruz. İki ülke de ekonomilerinin birbirlerinden kopuk olma lüksünü kaldırmaz uzun süre” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise Rusya-Türkile ilişkilerinin temaslarla daha ileri noktaya taşınmasını temenni ettiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum