Kaçak elektrik tarih oluyor

Kaçak elektrik tarih oluyor
Elektrik kaçağının önüne geçmek isteyen EPDK 'kriptolu elektrik' formülünü devreye sokmaya hazırlanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım şirketlerinin araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını teşvik etmek ve artırmak amacıyla 5 yıl için toplam 203 milyon liralık bütçe ayırdı. Halen çalışmaları süren ve önemli mesafe alınan 4 proje belirlendi. Bunlardan ilki enerjinin kriptolanması.

ELEKTRİK TRAFO ÇIKIŞINDA ŞİFRELENECEK, ŞİFREYİ SAYAÇ ÇÖZECEK

Bu yöntemde enerji hatları üzerinden yasadışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacı ile trafoların çıkışlarında enerji şifreleniyor. Ardından son kullanıcının sayacında şifrenin çözülmesi sağlanıyor. Böylece herhangi bir kaçak hattan elektrik çekildiğinde evdeki elektrikli cihazların çalışması engelleniyor. Halihazırda proje ile ilgili ürün geliştirme çalışmaları sürüyor. 

203 milyon liralık bütçeden faydalanmak isteyen şirketlerin ise Ar-Ge çalışması yapmak istedikleri konuyu ve projeyi öncelikli olarak EPDK’ya sunması gerekiyor. Onayın ardından proje gerçekleştirilecek. Proje üretemeyip EPDK’yı bu konuda ikna edemeyen şirketler için öngörülen bütçeler ise geri alınıyor. Söz konusu projeler neticesinde kayıp ve kaçakların azaltılmasına ilişkin ortaya çıkması olası yatırım ihtiyaçları da büyük ölçüde karşılanıyor.

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.