7’lik deprem 2 metrelik tsunami!

7’lik deprem 2 metrelik tsunami!
Havadan, karadan, denizden inceleme yapan uzmanlar, İstanbul Adalar fayı yakınında 7 büyüklüğünde deprem, sonrasında ise 2 metre boyunda tsunami olacağını ileri sürdü.

 

AB desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi'nin 3.5 yıl boyunca Marmara Bölgesi'ni karadan, uzaydan ve denizaltından izlediği MARSite (MARmara superSITE) projesinin sonuçları açıklandı. Buna göre İstanbul Adalar fayı yakınlarında 7 büyüklüğünde deprem, deprem sonrasında ise 2 metre boyunda tsunami dalgaları bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Nurcan Meral Özel öncülüğünde gerçekleştirilen "MARSite projesi" ile Marmara Bölgesi izlenmesi gereken üç bölgeden biri olarak tanımlandı. Projeye AB ve Türkiye'den 21 kurum katıldı.

DERİN KUYU SİSTEMİ

Araştırma çerçevesinde Tekirdağ Şarköy'e dünyada benzeri olmayan bir teknoloji ile tasarlanarak "Derin Kuyu Sistemi" kuruldu. Yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirilen bu sistem anlık yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmeleri aynı anda hassas olarak sürekli olarak izledi. 3.5 yıl boyunca çok küçük depremleri bile saptadı. Ardından toplanan veriler açıklandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ve Prof. Dr. Nurcan Meral Özer projenin sonuçlarını açıkladı. Buna göre Adalar fayı civarında en fazla 7 büyüklüğünde gerçekleşecek bir deprem enerjisi biriktiği, bu depremin yaklaşık 2.5 ila 3.7 cm arasında bir yer değişimine neden olacağı kaydedildi. Marmara'da tsunami tehlikesinin temel karakteristik özelliklerini belirlemek amacı ile projede 30 farklı deprem kaynaklı tsunami modellendirildi.

HEYELAN TEHLİKELERİ

Yapılan bu çalışmalar sonucunda Marmara'da sadece deprem kaynaklı tsunamilerde dalga yüksekliğinin maksimum 2 metre civarında olduğu sonucu ortaya çıktı. Çalışmalar çerçevesinde depremlerin tetiklediği heyelanları ise incelemek için 8 farklı aktif heyelan bölgesi arasında Avcılar, Beylikdüzü yarımadasında bir heyelan alanı pilot alan seçildi. Buna göre olası bir deprem sonucunda bu bölgede heyelan riski bulunuyor. Proje kapsamında Marmara Bölgesi'nde konuşlanmış 16 noktada GPS istasyonunun yenilendiğini ve gerçek zamanlı hale getirildiğini belirten Prof. Dr. Haluk Özel, projede son 1500 yılda Marmara Bölgesi'ni etkileyen tüm büyük depremlerin yeniden değerlendirildiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.