Ramazan’ı kapitalizme meze yaptılar

Ramazan’ı kapitalizme meze yaptılar
Ramazan ile birlikte ekranlarda gösterime giren reklamlar kapitalist tüketim kültürünü kamçılarken reklamlar yoluyla Ramazan kapitalizme meze yapılıyor.

Ramazan ile birlikte yeni bir tüketim kapısı daha açılıyor. Birçok yiyecek ve içecek firması bu sıcak aylarda oruçlu müşteri avına çıkıp insanların açlık ve susuzluğundan faydalanarak daha fazla para kazanma derdine düşüyor.

TÜKETİM KAMÇILANIYOR

Oruçlu potansiyel müşterileri reklamlar ile avlayarak tüketimi artırma/ceplerini doldurma derdindeki bu firmalar reklamlarda ünlü popçu veya rapçileri kullanıyor. Üstelik Lipton firmasının Ramazan temalı reklam filminde, Ermeni kökenli bir Hıristiyan olan Hayko Cepkin isimli rockçıyı tercih ederek Ramazan adında birini canlandırtması da konunun garabetini iyice artırıyor. İşte iftar masasında söylenen şarkılar ve sofrada gülen yüzler ile tüketim hissi böyle kamçılanıyor.

NE YEDİĞİNİZ DEĞİL KİMİNLE YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ

Vur patlasın çal oynasın eğlence mantığıyla ekranları süsleyen bu reklamlar ile Ramazanda iftar sofraları kapitalist tüketim kültürüne meze yapılıyor. Bu şekilde iftar sofralarının şenleneceği düşünülüyor. Hâlbuki iftar sofraları ne yediğimizle ya da içtiğimizle değil kiminle yediğimiz ile şenlenir. Fakirin, garibin, açın ağırlandığı sofralar İslami anlamda şenlikli sofralardır ve gerçek iftar sevinci ancak o zaman yaşanır.

BU SOFRALAR KİMİN?

Peki, reklam objesi olan ürünlerin yer aldığı sofraları gördünüz mü? Bir tek kuş sütü eksik olan güya muhafazakar aile sofraları kimlerin evinde kuruluyor acaba? Asgari ücretlinin, işçinin, memurun, emeklinin evinde kurulmadığı kesin.

TÜKETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ

Artık neyi, ne zaman, nasıl tüketmemiz gerektiğini reklam dahil her yolla insanlara dikte eden bu kapitalist tüketim kültürünün Müslümanların yakasından düşme vakti ya da Müslümanların bu tür slogan ve reklamlara itibar etmeyerek, Ramazan’ı tüketim kültürüne alet edenlere; tüketmeyerek gereken cevabı verme vakti gelmedi mi?

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum