Camilerde çocuk oyun alanı uygulaması doğru mu?

Camilerde çocuk oyun alanı uygulaması doğru mu?
Ramazan ile birlikte Diyanet'in cami içinde çocuk oyun alanı uygulaması yeni bir tartışma başlattı. Habervaktim olarak yeterince tartışılmadığını düşündüğümüz bu konuyu gündeme taşıyoruz.

Ramazan ile birlikte Diyanet teravihe aileleriyle birlikte gelen çocuklar için cami içinde oluşturulan oyun alanı  ile tartışılan bir uygulamaya imza attı. Karşı çıkanların da savunanların da kendine göre haklı gerekçeleri var. Peki, orta bir yol bulunamaz mı? Habervaktim olarak yeterince tartışılmadığını düşündüğümüz bu konuyu gündeme taşıyoruz.

Anketimize katılarak görüşünüzü beyan edin, yorum yazarak düşüncelerinizi paylaşın

ANKETİ OYLAMAK İÇİN TIKLAYIN

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘çocuklar camiyi sevsin diye’ yeni bir uygulama başlatıldı. Bu uygulama ile aileleriyle camiye/namaza gelen çocukların, kendileri için oluşturulan oyun alanında vakit geçirmesi amaçlanıyor.

Yeterince tartışılmadan hayata geçirilen bu uygulama üzerine başlayan tartışmaya hem internet ortamında, sosyal medyada dahil olan vatandaşlar hem de köşelerinde dahil olan yazarların gerekçeleri var.

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Fatma Barbarosoğlu, “Çocukların camide olması bu değil. Çocuklar camide olsun deyince siz bunu mu anlıyorsunuz? Çocuk babası ve annesi ile saf tutmayacaksa, zihni dualara açık hale gelmeyecekse niye camiye geliyor ki?” diyor.

Uygulamaya karşı çıkanlardan bazıları gerekçelerini şöyle ifade ediyor:

İMAMIN SESİ BİLE DUYULMUYOR

-Aslında iyi niyetle başlatılan bir uygulama. Fakat 6 yaşındaki çocuğumun diğer camilerdeki oyunu bizimle namaz kılıyormuş gibi yapmak. Arada farklı hareketler yapıp kıkırdamak bile onu yeterince eğlendiriyor. Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde bu uygulama başlatılmadan önce de çocuklar ortada koşturuyorlardı fakat ses daha azdı ve daha huşu ile namaz kılınıyordu. Artık imamın sesini duymakta bile zorluk çekiliyor ve gerçekten kılınan namazdan hiçbir şey anlaşılmıyor.

-Zaten yılın her vakti çocuklarını camiye götüren bir millet değiliz. Çoğunlukla Ramazan'da camiyle tanışan çocuklarımız bırakalım da oranın sadece ibadethane olduğunu bilsinler. Ve en azından namaz kılana saygı duymayı öğrensinler...

AVM’DE OYUN PARKI, CAMİDE OYUN ALANI

-AVM'de oyun parkına bırak alışveriş yap, camide oyun alanına bırak ibadet et gibi oldu sanki. Çocuklar da oturup izlemeyi, beklemeyi öğrensin biraz. Eğlenceli vakit geçirmek zorunda değiller her zaman. Mescid-i Nebevi'de şöyle bir uygulama var, çocuklu anneler bölümü ayrı. Yanınızda çocuk varsa sadece o bölümde kılıyorsunuz namazı. Bence bu Türkiye’de de uygulanabilir.

ÇOCUKLAR SAFTA KALSIN

-Çocuk camiye gelecekse cami adabını da öğrenmeli bence. Orada sessiz olması gerektiğini, cemaatin düzenini bozmaması gerektiğini, cemaatle birlikte hareket etmenin önemini öğrenmeli. İbadet edilirken ibadete katılmalı, bilir bilmez büyükleri taklit etmeli.

Bazıları ise şu ifadelerle çocuklara camide oyun alanı uygulamasına destek veriyor:

“OYUN ÇOCUĞUN İBADETİDİR”

-Namaz, belli bir olgunluğa erişen müslümanlara farzdır. Kabul edin ya da etmeyin; çocuğun dünyası oyundur ve hatta namazı da oyunla öğrenir. Kuralları da, adabı da oyunla öğrenir. Camiye oyuncak koymayı tartışırsak, anne camiye gelebilmek için, durmayan çocuğuna telefon ve tablet vermek zorunda kalır. Oysa çocuğun ibadeti oyundur. Dokunmayın oyununda namaz kılsın, camide oyun oynasın.

CAMİDE OYUN ALANI FİKRİNİ ÇOK BEĞENDİM

-Ben oyun alanı fikrini çok beğendim ama belli yaş grubu için kitap okuma gibi bir alanı olabilir, çocuk birkaç rekat namaz kılıp sonra yine sakin bir köşede vakit geçirebilir. Camiyi birçok şey için kullanabileceğini bilmeli artık bu millet.

Habervaktim olarak yeterince tartışılmadan hayata geçen bu uygulamayı okuyucu ve takipçilerimizin gündemine sunuyor anketimize katılarak görüşünüzü beyan etmenizi, yorum yazarak düşüncelerinizi paylaşmanızı istiyoruz.

Habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.