Erdoğan, Hamas lideri Meşal'le görüştü

Erdoğan, Hamas lideri Meşal'le görüştü
Türkiye İsrail ilişkilerinin normalleşme sürecinde sona yaklaşılırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Hamas lideri Meşal ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ve beraberindeki heyeti kabulü, İstanbul'daki Yıldız Mabeyn Köşkü'nde gerçekleşti.

Görüşmede, Filistinliler arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yönelik çabaların yanı sıra, Türkiye tarafından Filistinlilere yapılan insani yardımların da ele alındığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye olarak Filistinlilerin sıkıntılarını hafifletmeye büyük önem verdiklerine de değindiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mavi Marmara saldırısı sonrası gerilen Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yürütülen görüşmelerle ilgili, bundan sonra yapılacak ilk görüşmede anlaşma olup olmayacağının İsrail'in tavrına bağlı olduğunu söylemişti. Çavuşoğlu, görüşmelerde Hamas şartının da olmadığını belirtmişti.

Bunun üzerine Halid Meşal, Türkiye’ye Filistin davasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşmesi sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etmişti.

Al Jazeera'nin Nisan ayındaki görüşmenin ardından Türk ve İsrailli kaynaklardan edindiği bilgilere göre, İsrail'in görüşmeler sırasında masaya getirdiği ve çözümü yavaşlattığını iddia ettikleri asıl sorun; Türkiye'nin Hamas'la ilişkisi oldu. İsrailli yetkililer görüşmelerde, "Hamas'ı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu sebeple herhangi bir üyesinin Türkiye'de bulunmasının kabul edilemeyeceğini" söyledi.

İsrail, her ne kadar Türkiye Hamas yetkilisi Salah Aruri’yi sınır dışı etmiş olsa da, İstanbul’da halen aktif bir Hamas merkezi olduğuna ve örgüte para topladığına inanıyor. İsrail, Türkiye’deki Hamas faaliyetlerinin sonlandırılmasını talep ediyor. Türk dışişleri yetkilileri, Ankara’nın bu taleplere verdiği yanıtın ne yönde olduğuyla ilgili yorum yapmamıştı.

'Karar görüşmesi 26 Haziran'da'

İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye ve İsrail arasındaki görüşmelerin 26 Haziran’daki bir sonraki görüşmede karara bağlanacağını yazmıştı. Görüşülecek son husus, İsrail'in Hamas'ın İstanbul'daki bürosunun kapatılma talebiydi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mart ayında Washington'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü açıklamıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynakları bunun için "teyit etmiyoruz" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum