İngiltere'de AB kararına büyük tepki!

İngiltere'de AB kararına büyük tepki!
Geçen perşembe yapılan referandumda AB’den ayrılma yolunda karar çıkması genç kesimde tepkilere yol açtı.

Birleşik Krallık’ın AB üyesi olduğu dönemde doğan gençler, daha çok orta ve orta yaş üstü İngilizlerin desteğiyle alınan kararla geleceklerinin belirsizleşmesi nedeniyle rahatsız.

‘Yaşlıların kararı’: İngiltere’nin Somerset kentinde yapılan Glastonbury müzikfestivalinden izlenimler aktaran New York Times Gazetesi, gençlerin açıklamalarına da yer verdi. 27 yaşındaki Lewis Phillips, “Bu sonuçla bizim yaşamamız gerekecek, ancak kararı bizim için bir grup emekli verdi” dedi. Londralı 21 yaşındaki barista Louise Driscoll, “İçimde kötü bir his var. Şimdi ne yapacağız? Çok endişeliyim” diye endişelerini aktarırken AB’den ayrılma yönünde oy veren anne ve babasının ise sevinçli olduğunu söyledi. Referandum öncesi Survation isimli anket şirketinin araştırmasına göre 18 ile 34 yaş arasındaki genç İngilizlerin yüzde 57’si AB’den kalmaktan yanaydı. 18 yaş altında AB’de kalma taraftarı olanların oranı yüzde 70’in üzerine çıkıyordu. 55 yaş üstü İngilizlerde ise aksi bir tablo söz konusuydu. Yüzde 57’si AB’den çıkma eğilimindeydi.

‘Eğitim seviyesi de rol oynadı’: Genç İngilizler, anne ve babaları ile yaşlı ailebüyüklerinin ülke sınırlarını yükseltecek, yurtdışında okuma ve çalışma imkanını sınırlandıracak bir kararı neden onay verdiklerini anlamakta zorlanıyor. Uzmanlara göre ekonomi, göç dalgası ve mültecilerle ilgili endişeler ‘Ayrılma’ kampanyasını zafere taşıdı. Birleşik Krallık, yüzde 48’lik ‘AB’de kalalım’ yönündeki oylara karşılık yüzde 52 ile Avrupa Birliği ile yolları ayırma kararı aldı. Krallık’ın İskoçya ve Kuzeyİrlanda bölgeleri AB’de kalma yönünde oy kullandı, Galler ve İngiltere ise AB’yi reddetti. Londra ve Edinburgh gibi kentlerde AB yanlısı oy çıkarken, eski sanayi bölgeleri ve taşrada AB karşıtları güçlüydü. Siyasi uzmanlara göre, yaşlıların yanı sıra eğitim ve gelir seviyesi düşük seçmen AB’den çıkmak istedi.

‘YENİ REFERANDUM DÜZENLENSİN’

AB’den ayrılma kararı ülkeyi bölmüş durumda. Dün itibariyle 1.7 milyondan fazla İngiliz ikinci bir referandum düzenlenmesiyle ilgili hükümetin resmi internet sitesinde açılan imza kampanyasına destek verdi. İmzacıların sayısının 100 bini geçmesi durumunda Avam Kamarası’nın konuyu ele alması gerekiyor. Londra’da da bir grup gösterici, dün Parlamento meydanında ayrılma kararı aleyhinde eylem yaptı. 
Londralılar ayrıca İngiltere’den ayrılıp AB’ye üye olmak için sosyal medyada sembolik bir kampanya yürütüyor. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’a hitaben yazılan ve başkentin İngiltere’den ayrılıp AB’ye katılmasını isteyen dilekçeye 130 binden fazla kişi destek verdi. Dilekçede “Londra uluslararası bir kenttir ve Avrupa’nın kalbinde olmak istiyoruz” ifadesi yer alıyor.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.