Turizmde son 22 yılın en büyük kaybı!

Turizmde son 22 yılın en büyük kaybı!
Turizm rakamlarında son durum ne? Mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,7 düştü. Peki bu gidiş nereye doğru?

Turizm rakamlarında son durum ne? Mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,7 düştü. Peki bu gidiş nereye doğru? İşte detaylar..

Türkiye'ye gelen turist sayısı rakamları ile ilgili son bilgiler paylaşıldı. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs'ta yüzde 34.7 azalarak 1994 yılından bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞÜ KAYDETTİ

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rus ziyaretçi sayısında yaşanan dramatik düşüşün etkisiyle turizm sezonunun açıldığı Mayıs ayında yüzde 34.7 azalarak 1994 yılından bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Turist sayısı Mayıs'ta 2.49 milyon kişiye gerilerken, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte Mayıs itibarıyla gelen ziyaretçi sayısında önceki aylara kıyasla daha sert düşüşlerin görülmesi bekleniyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, yılın ilk beş ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise yüzde 22.93 azalışla 8.3 milyon kişi oldu.

Rusya-Ukrayna krizi sonrası batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerileme ve bir Rus savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı Mayıs'ta yüzde 92 düşüşle 41,004 kişiye geriledi. İlk beş aydaki düşüş ise yüzde 83 oldu.

Öte yandan IŞİD ve PPK'nın canlı bomba saldırılarının iç güvenlik riskini artırması nedeniyle yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayılarında görülüyor.

Türkiye sahil turizmi ile ön plana çıktığı için turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70'ini Mayıs-Ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlıyor. Ancak yaz sezonu için Türkiye'ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler yılın başında yaz ayları için yapılan rezervasyonlarda yüzde 40'a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyordu.

Verilere göre Mayıs ayında Almanya'dan gelen turist sayısı yüzde 32, İngiltere'den gelen turist sayısı yüzde 29, Hollanda'dan gelen turist sayısı yüzde 44, Japonya'dan gelen turist sayısı ise yüzde 61 geriledi.

Irak'tan gelen turist sayısında ise yüzde 77 azalma görüldü.

Diğer taraftan Gürcistan'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 19, Ukrayna'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 48, İran'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 3 arttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.