Dünyanın en güvenli havalimanı İsrail'de!

Dünyanın en güvenli havalimanı İsrail'de!
Ülkenin ilk başbakanı Ben Gurion’un adını alan havaalanı her yıl 16 milyon yolcu ağırlıyor ve “dünyanın en güvenilir havaalanı” olarak biliniyor.

İsrail'de bulunan 1972 yılında 26 kişinin öldüğü saldırının ardından güvenlik planını son teknoloji ile birleştirerek yenileyen ve ülkenin ilk başbakanı Ben Gurion’un adını alan havaalanı o tarihten bu yana hiçbir terör olayı ile karşılaşmamış.

GÜVENLİK ARAÇ GİRİŞİNDEN BAŞLIYOR 

Ben Gurion’da güvenlik araç girişinden başlıyor. Otoyol gişelerini andıran bölümden geçen araçlar, otomatik plaka tarayıcıları, ağırlık sensörleri, X-ray cihazıyla kontrol ediliyor. Görevliler, isterlerse araçları durdururak karşılarındakileri küçük çaplı bir testten bile geçirebiliyor. Terminal binasına ulaşmadan başlayan güvenlik önlemleri nedeniyle yolcuların havaalanına en az 3 saat önce gelmeleri zorunlu. 


ÖZEL GÜVENLİK YOK

Ben Gurion’da araç kontrollerinin yapıldığı ana kapı ile terminaller arasında 11 kilometre mesafe bulunuyor. Burada tam donanımlı güvenlik biriminin yanı sıra, sivil polisler görev yapıyor, alan gizli ve CCTV kameralarla an ve an izleniyor. Burada çalışanlar uzun süre eğitim görüyor. Havaalanında özel güvenlik şirketleri ve taşeron firmalarla çalışılmıyor. 

Terminale girdikten sonra ise yolcular havayolu şirketlerine göre A-B-C-D-F kontuarları önünde güvenlik görevlileriyle birebir görüşmelerden geçiyor. Bu “sorgu” prosedürünün süresi, yolcunun yaşına, dinine, ırkına ve gideceği kente göre artıp azalabiliyor. Görevliler, birebir görüşmelerde “Büyükannenizin adı nedir?”, “Herhangi bir topluluğa üye misiniz?” gibi sorular sorup, yolcuların yalan söyleyip söylemediğini ölçmeye çalışıyor. Bu sırada, pasaporta yapıştırılan barkodlar ise, 1’den 6’ya yolcunun “tehlike derecesi”ne göre sıralanıyor. 6 numarasıyla işaretlenenler, “şüpheli” kategorisinde yer alıyor ve havaalanı işlemle rini güvenlik görevlisi eşliğinde tamamlıyor. 5 numarayla işaretlenen pasaportlara sahip yolcular, farklı güvenlik kapılarına yönlendirilirken, burada ayakkabı, kişisel eşyalarını çıkararak tarama işlemine tabii tutuluyor. 6 numaralı pasaporta sahip yolcular, çırılçıplak soyulmak zorunda bile bırakılabiliyor. 

BAVULLARA BASINÇ ODASI

Check-in işlemlerinin ardından bavullar , Xray cihazından geçirildikten sonra, pasaporta işaretlenen numaralara göre video kameralarla dolu odada kontrol ediliyor. Görevliler, girişte bavulları kilitlemeyin uyarısında bulunuyor, kilitli ve “şüpheli” bavullar, basınç odalarında güvenli şekilde imha ediliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.