Başarısız memur işten atılacak!

Başarısız memur işten atılacak!
Hükümet kamuda ‘performans’ sistemini yaşama geçirmek için harekete geçti. Artık başarısız sözleşmeli memur işten atılacak.

Hükümet,  kamuda “performans sistemini” yaşama geçirmek için harekete geçerek memura artık ‘başarı puanı’ verilecek.

BAŞARILI MEMUR ÖDÜLLENDİRİLECEK

Memur ‘başarılı’ bulunursa ücreti artacak. Yurtdışına bile gönderilecek. Ancak başarısız bulunursa görevi ya da görev yeri değiştirilecek. Eğer memur sözleşmeliyse ve “başarısız” bulunursa cezası daha da ağır olacak. Sözleşmesi fesh edilerek işten atılacak. “Vatandaş memnuniyeti” değerlendirmelerde yüzde 5 etki yapacak. Değerlendirmeler 6 aylık ya da 1 yıllık olarak gerçekleştirilecek. Bu değerlendirmelerde memurlara 100 üzerinden puan verilecek. 0-59 arası D düzeyi, 60-75 arası C düzeyi, 76-89 arası B düzeyi, 90-100 arası da A düzeyi olacak.

AMİRLER İZLEYECEK

Bu değerlendirmeyi memurun amiri, iş arkadaşları, en yakın astları ve hizmetten yararlananlar yapacak. Yeni sistem kapsamında amirler, memurları sürekli izleyecek. Personel hakkında, olay veya davranışlardan yola çıkarak olumlu ya da olumsuz izlenimlerini forma dolduracak. Değerlendirme sonucunda “başarı değerlendirme formu” düzenlenecek. Personel 2 gün içerisinde puana itiraz edebilecek. İtirazı “bir üst amir” değerlendirecek. Üst amir itirazı reddederse sonuç kesinleşecek. İtirazı ciddi bulursa “en yakın amirden” yeniden değerlendirme isteyecek. Bu amirin vereceği karar kesin olacak. İtiraz da edilemeyecek.

TERFİ İÇİN KRİTER

Üç dönem başarı puanı A ve B düzeyinde yer alan personelin bu durumu görevde yükselmelerinde, yer değiştirmede, yurt dışı görevlendirmelerde ve insan kaynakları planlamasının diğer alanlarında dikkate alınacak. Sözleşmeli personelden başarı puanı A, B ve C düzeyinde olanlara ‘başarı ücreti’ ödenecek. Eğer memurun başarı puanı birbirini takip eden 3 dönemin en az ikisinde en alt seviye olan D düzeyindeyse, görevi ya da görev yeri değiştirilecek. Eğer memur sözleşmeliyse ‘temel ücretle’ başka bir amirin yanında 6 ay ek süre verilerek çalıştırılacak. Bu süre için yeni sözleşme de yapılacak. Eğer 6 ay sonunda sicil ve başarısı D düzeyindeyse sözleşmeleri fesh edilecek. Yani işten çıkarılacak.

GİZLİLİK HASSASİYETİ 

Memurların değerlendirilmesinde, disiplin kurallarına uyup uymadığı, etik davranış ilkelerine uygun hareket edip etmediği dikkate alınacak. Görevlerini yerine getirirken muhataplarının din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi görüş veya dış görünüş gibi farklılıklarını dikkate almaksızın; yaş, gelenek, örf veya engelli olma gibi farklılıklarını ise dikkate alarak hareket edip etmediğine” de bakılacak. Sorumluluğu altında bulunan evrak ve bilgilerin güvenliğini gözetip gözetmediği, gizlilik gerektiren iş ve işlemlerde gerekli hassasiyeti gösterip göstermediği de dikkate alınacak. İş arkadaşları da memuru değerlendirirken, gerek tutum ve davranışlarıyla, gerekse kılık ve kıyafetiyle mesleğinin gerektirdiği saygınlık ve ciddiyeti yansıtacak şekilde devleti ve kurumunu temsil edip etmediğine bakacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.