Albayrak: İstanbul elektriksiz kalabilir

Albayrak: İstanbul elektriksiz kalabilir
Enerji Bakanı Berat Albayrak "O yatırıma karşısınız, buna karşısınız. Böyle bir şey yok. Kimse kusura bakmasın... Önümüzdeki dönem acil yatırımlar yapılamazsa İstanbul 3-5 yıl içinde elektriksiz kalabilir." ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, yakın gelecekte yatırımlar yapılmazsa İstanbul'un elektriksiz kalabileceğini açıkladı.

Sorunun İstanbul'daki eski elektrik alt yapısı olduğuna dikkat çekerek,"Anadolu'dan, Karadeniz'den İstanbul'a elektrik taşıyoruz. Büyük risk. Bu işin hiç şakası yok. Bu yatırımları önümüzdeki 3 - 5 yılda hayata geçirmezsek yarın bir gün elektrik kesintileri başlayacak" dedi.

Albayrak şunları söyledi:

"Marmara Bölgesi Türkiye'nin elektriğinin 3'te 1'ini tüketiyor. Bölgenin elektriğini Anadolu'dan taşıyoruz, Karadeniz'den elektrik getiriyoruz. İletim kayıpları ve maliyet büyük risk. Bu işin hiç şakası yok, bu milli bir mesele. Marmara Bölgesi'nde baz yatırımı yapacağız. Nasıl yapacağız? Ya gazdan, ya ithal kömürden ya da yerli kömürden... Biz bunu yerli kaynakla yapmak istiyoruz. ‘O yatırıma karşısınız, buna karşısınız' diye bir şey yok. Kimse kusura bakmasın. Elektrikte bir sıkıntı olduğunda vatandaş bize soracak. ‘Niye ondan, niye bundan yapmadın' demeyecek. Bu yatırımları önümüzdeki 3-5 yılda hayata geçirmezsek yarın bir gün elektrik kesintileri başlayacak."

Bakanlık olarak seferberlik ilan ettiklerini anlatan Albayrak, sıkıntı yaşanmaması için tüm tedbirleri almaya çalıştıklarını belirtti. Enerji Bakanı, "İkinci ana omurgayı oluşturmaya çalışıyoruz. Kuzey Anadolu omurgasını devreye almak zorundayız. Güneyden geçen hat eski. Hat altyapısının iyileştirilmesi ve acilen üretim altyapısının oluşturulmasını sağlamalıyız" şeklinde konuştu.

NÜKLEER ENERJİ SİNYALİ

Bu noktada yenilenebilir enerjinin bir alternatif olup olamayacağı konusunda ise Albayrak, şunları kaydetti:
"Yenilenebilir enerjide verimlilik oranları çok düşük. Depolanamadığı için kısa vadede baz üretim enerjisi olmayacak. ‘3 bin megavat nükleer santral yapacağınıza, güneş santrali yapın' diyorlar. Bu birçok açıdan olmaz. Birincisi güneş santralinin verimliliği yüzde 18, nükleerin yüzde 92. Elektriğe her zaman ihtiyacımız var. Vatandaşa ‘Akşam güneş battı, elektrikleri kesiyorum, haydi herkes yatsın, uyusun' diyemeyiz. Yenilenebilir enerjideki alternatifleri takip edeceğiz. Ama bu enerji vagon olarak değil, lokomotif olarak kullanılacak."

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.