Başbakan yatırım teşvik paketini açıkladı!

Başbakan yatırım teşvik paketini açıkladı!
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu'nun ardından yatırım teşvik paketini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu'nun ardından yatırım teşvik paketini açıkladı. Yıldırım, yeni pakette şehit yakınlarını yakında ilgilendiren gelişmelere dikkat çekti. Başbakan Yıldırım, "Biz sevgili vatandaşlarım bundan sonra satma yönünde adım atacağız, satın alma değil, bütün ülkeler bunu yapıyor" dedi. Yıldırım Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu ilgilendiren paketin bugün açıklanmayacağını, bu konuda çalışmaların devam ettiğini de belirtti.

 

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları;

BARIŞ ÇEMBERİNİ GENİŞLETİYORUZ

Bugün açıklayacğımız müjdeli haberklere geçmeden son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularımızla ilişkilerimizin normalleşme sürecinin somut katkılarını görmeye başladık. Rusya vr İsrail'le ilişkileirmizde eskiye dönüyoruz. Dün son olarak Gazze'ye giden yardım gemisi ciddi bir insani destek olacak oradaki mağdurlara.

Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesi ile turizm sektörü rahatladı ve daha da turist gelecek. Bayram tailiyle iç turizm büyük katkı gödrü. Doluluk oranı yüzde 90'ın üzeine çıktı. 2017'ye yönelik tedbirleri şimdiden almaya devam ediyoruz.

Çevremizdeki barış çemberini genişletiyor, dostluk çemberini geliştiriyoruz. Özellikle Suriye'nin normalleşmesi mümkün ama herkesin bir fedekarlık yapması gerekiyor. Biz barış için gerek gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz. Kıbrıs'ta da tek sınırımız var adil iki devletin oluşması.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelede şehirde tam hakimiyet sağladık, kırsalda da yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

YENİ EKONOMİ PAKETİ

Bu paket toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbirdir, adımdır. Kemer sıkma değil, vergi değil daha fazla yatırım daha fazla ticareti öngören tedbirlerden bahsediyoruz.

- Yatırımcılara yönelik kolyalıklar: Şirket kuuruluşlarındaki 10 tane gerekli olan damga vergisini 1'e indiriyoruz. 

- Firmaların işadamların yurtdışındaki işlemleriyle ilgili damga vergisini de kaldırıyoruz. Uluslar arası firmalar için kurumlar vergisi muafiyetini getiriyoruz. Türkiye diğer ülkelere göre fark oluşturacak.

- Yatırım için kullanılacak aracilerde emlak verigisi alınmayacak.

- Doğal afetler ve tutukluluk gibi nedenlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz.

- Yurtdışındaki yatırımcının varlığı var, Türkiye'de değerlendirmek istiyor. Bu yatırımlar için kolaylıklar getiriyoruz. Yurtdışındaki yatırımcı malvarlığı9nı Türkiye'ye rahatlıkla getirebilecek.

Bağ-Kur sistemine dahil olan işverenler borcunu öderken indirim sağlanacak

Araçlarını yenilemek isteyen toplu taşıma araç sahiplerinden ÖTV alınmayacak.

- Şehit yakınlarından bir tanesi araç alırken ÖTV vergisi ödemeyecek. Şehit yakınlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu istediği şekilde yerine getirilecek.

- Yatırımcıların para sıkıntısını çözmek için yaşınabilir menkul değerleri de teminat olarak sayılacak.

Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Bütün bakanlıkların gümrüklerde işi var. Gümrük Bakanlığı'nın işi yok sadece, bütün bakanlıkların gümrüklerde işi var. Şimdi bunlar kalkıyor, 1 tane Gümrük Ticaret Bakanlığı'nın adamı olacak ve Gümrük Ticaret Bakanlığı tek elden bu işleri yürütecek. Böylece zamandan tasaruf edeceğiz.

Çek konusu ekonomiyle ilgili. Ekonomi zora girdiğinde sorun büyüyor. Karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Çekin güvenilirliği daha çek alınmadan öğrenme imkanı geliyor.

"YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YENİLENİYOR"

- Yatırım teşvik sistemi yenileniyor. Süreli teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz.

- Sektörel teşviği hayata geçireceğiz. 

- Proje bazlı destek sistemini de getireceğiz.

- Şirket kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak.

- Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Teşviklerde verilen destekleri anlamı hale getireceğiz. Yılda 2 sefer destek vereceğiz.

- Borsada parasal işlemler gibi ürünler de bir parasal araç gibi kullanılacak.

- İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bazı maddelerinin yürürlüğünü erteliyoruz.

- Turkuaz Kart Sistemi yani beyin göçünü tersine döndürme sistemini teşvik ediyoruz.

- İhracatçıya hususi pasaport verilecek. Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırıyoruz. Yatırımcı daha iyi şartlarda kredi alacak. Bundan sonra dışarıya satma konusunda kafa yoracağız. 

- Tasarrufa kamudan başlayacağız. Kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. 

- Yurtdışında emeklilik hakkını kazananlar 6 aydan az kalırsa araç getiremiyordu, bu uygulamadaki aksaklığı kapatıyoruz.

- 2B'den yararlanmayanlara bir imkan daha tanıyoruz. 2B'den yararlanıp ödemesini yapmayanlara da yeni bir imkan tanıyoruz.

Bu verilenler 3 misli fazlasıyla geri geliyor. Üretim olacak, iş alanı oluşacak, döviz geliri olacak, bunlar hep gelir getiren tedbirlerdir. Bu tedbirlerin hiçbirisi mali disiplini bozacak tedbirler değil aksine bütçeyle ilgili oluşabilecek olumsuzluğu ortadan kaldıracak radikal tedbirlerdir. Yasal düzenleme ve taslaklarımız hazır. Amacımız Türkiye'nin emeği, aşı büyüsün. Yatırımcı yatırım yapsın ki işsizlere iş kapısı açılsın. Türkiye zenginleşsin ki merhamet elini diğer ihtiyaç sahiplerine daha fazla uzatsın. Aldığımız bu kararların ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

SORU-CEVAP

Bütçeye yükü, bütçeye getirisinin çok çok altında. Vatandaşlarımız rahat olabilir. Bütçe tarafında hiçbir sorun yok, endişe edilecek bir şey yok.

Suriyeli göçmenler politikamızda bir değişiklik yok. İçişleri Bakanlığı'mız bir çalışma yaptı. Adım adım onların Türkiye'yi artık vatanları olarak görmeleri için ortamı hazırladık. İş sonunda karar yine Suriyelilerde olacak. Teröre bulaşmışsa vatandaşlık veremeyiz, ülkemizin huzurunu bozacak işler içinde olanlara asla vatandaşlık veremeyiz ama Türkiye'yi ileriye taşıyacak olanlara tabiki vatandaşlık verilir.

Doğu ve Güneydoğu meselesi bugünkü açıklamamızda yok. Bayramdan sonraki ya da ikinci Bakanlar Kurulu'nda hem açıklamış olacağız, hem de orada yeni bir sürece geçmiş olacağız. Bu topyekun bir çalışma olacak.

"KOALİSYON GÜÇLERİ VE STRATEJİK ORTAKLARIMIZIN BİREYSEL HESAPLARINI BIRAKMASI LAZIM"

Suriye'den en fazla canı yanan ülke Türkiye'dir. Zannetmesinler ki bu böyle devam edecek. Bir takım rekabet düşüncesini terk etmezlerse buradaki kan akmaya devam edecek, mağduriyetler devam edecek. Bu küresel bir tehdide dönüşecek. Koalisyon güçleri ve stratejik ortaklarımızın bireysel hesaplarını bırakması lazım. Türkiye olarak biz her türlü katkıyı vereceğiz. 

"SURİYE'DE DİKTATÖR REJİM BİTMELİ"

Suriye ile görüşmeler kısa vadede olmaz. İlk önce orada diktatör rejim sona ersin, o rejimle neyi anlaşacaksınız? Burada işler normale girerse tabi ki ilişkilerde adım atılabilir.

Merkez Bankası faiz indiriyor ama o faizlerin piyasa indirimlerine yansıması kolay olmuyor. 

Teröre destek veren yerel yönetimler tespit edildiği zaman görevleri fesh edilecek. Bu yasama dönemi bitmeden bu da gelecek. İçişleri Bakanlığı zaten çalışmalarını sürdürüyor. Bundan dolayı tutuklanan bile var.

"ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE YOK"

Erken seçim nereden çıktı ya... Seçim, seçim, seçim... Millet yoruldu. Seçim değil geçim zamanıdır. 2019'da inşallah seçimimizi yapacağız. Millet hiç endişe etmesin Türkiye'de güven var, istikrarlı bir yönetim var.

"TERÖRLE EN YOĞUN MÜCADELE EDEN ÜLKEYİZ"

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı yeni bir modeldi. Hem canlı bomba hem de fedai bir saldırı. Elindeki tüfekle istediği alana giremeyince her tarafı tarayıp içeri giriyor ve eylemini yapıyor. Amacımız bir daha bu ve buna benzer, tatsız bir olay yaşamamak. Biz terörle en yoğun mücadele eden ülkeyiz. Dolayısıyla hedef ülkeyiz bu sebepten çok daha titiz olmalıyız. Bunun adımlarını da atıyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.