İşte Marmara'yı korkutan fay hattının ikizi!

İşte Marmara'yı korkutan fay hattının ikizi!
Prof. Dr. Serdar Akyüz, Marmara’daki fay hattı ile depremlerin gerçekleşme aralıkları benzer olan Bingöl Yedisu’daki fay hattı için “Her ikisinde de her an 7’nin üzerinde deprem bekleniyor" ifalerini kullandı.

Marmara Denizi’nde kırılması beklenen fay hattı ile depremlerin gerçekleşme aralıkları benzer olan bir fay hattı daha var. Bingöl’ün kuzeyinde Yedisu ilçesinde yer alan bu fayın da en az 7 şiddetinde bir depreme yol açacağı ve kırılma zamanının da yaklaştığı ifade ediliyor.
 
TEK SEFERDE KIRILACAK
 
TÜBİTAK’ın desteğiyle bu hattı ilk inceleyen İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Prof. Dr. Serdar Akyüz, bölgedeki eski depremleri açtıkları hendeklerle gözlemlediklerini kaydederek şunları söyledi:
 
“20.Yüzyıl’da Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda (KAF) iki nokta dışında kırılması gereken tüm alanlar kırıldı. Kırılması beklenenler Marmara ve Bingöl Yedisu. Kuzey Anadolu Fayı’nın ortalama 250 yılda bir kırıldığını biliyoruz. Bingöl Yedisu’da 240 yıllık bir zaman geçmiş. Bu hatta yaklaşık 80 kilometre uzunluğunda kırılmamış bir fay parçası var. Bir kere de kırılmasını bekliyoruz. Bu da 7.1 veya 7.2 büyüklüğünde bir depreme karşılık geliyor. Bu deprem hem Yedisu ve Erzincan arasındaki bölgeyi hem de doğusunda ve batısında kalan bölgeleri etkileyecek. Bir diğer alan da Marmara. 250 yıllık süre doldu. 1999’daki Marmara Depremi’nin ardından bu konuda çalışmalar yürüten arkadaşlarımız 30 yıllık bir zaman diliminde Marmara Bölgesi’nde beklenen depremin gerçekleşebileceğini söylediler. Bu açıdan hem Yedisu hem de Marmara depremi için her an hazır olunmalı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.