NATO'dan Türkiye'ye önemli görev

NATO'dan Türkiye'ye önemli görev
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin havadan güvenliğinin sağlanmasına Türkiye de destek verecek.

8-9 Temmuz'da Varşova'da yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasının planlandığı NATO zirvesi için yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

Ev sahibi ülke tarafından alınan tedbirlere NATO ülkeleri de imkan ve kabiliyetleri dahilinde destek veriyor. Bu kapsamda Türkiye, zirvenin hava sahasının güvenliğinin sağlanmasıyla görevlendirildi. Fransa veİngiltere'nin de destek vereceği bu görev kapsamında havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya semalarında görev yapacak.

Konya'da konuşlu bulunduğu 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığından havalanacak uçak, Polonya'ya gidecek. Hava sahasının güvenliğine yönelik kontrol görevini gerçekleştirecek HİK uçağı, havada yakıt ikmali de yapacak. NATO, Fransa ve İngiltere'ye ait AWACS uçaklarıyla koordineli gerçekleştirilecek görevin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak üssüne dönecek.

Görev, 4 havadan ihbar ve kontrol uçağını Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim alan 131'inci Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup Komutanlığının yurt dışındaki ilk görevi olma özelliğini taşıyor.

Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığınca gerçekleştirilecek görev, Türk Silahlı Kuvvetlerinin geldiği seviyenin ortaya konulması açısından da önem taşıyor.

BARIŞ KARTALI PROGRAMI

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing firması arasında B737-700 tipi HİK uçağının tedarikine yönelik imzalanan sözleşme 2003'te yürürlüğe girmiş, "Barış Kartalı Programı" kapsamında Boeing firmasından B 737 tipi 4 HİK uçağı ile bir yer destek sistemi alması planlanmıştı.

Proje kapsamında "Kuzey" adı verilen ilk HİK uçağı Konya'da devlet erkanın katıldığı törenle 2014 yılının Şubat ayında, ikinci uçak mayısta, üçüncü uçak ise eylülde teslim alınmıştı.

"Güney" ve "Doğu" isimleri verilen bu uçakların hizmete girmesinin ardından proje kapsamındaki son uçak Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. "Batı" adı verilen uçağın da hizmete alınmasıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı önemli bir güce kavuştu.

HAVADA SÜRE 20 SAATE KADAR KALABİLİYOR

Konya'daki 3'üncü Ana jet Üs Komutanlığı bünyesinde görev yapan HİK uçakları milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk hava sahasına yönelecek tehditleri tespit, teşhis ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılıyor.

Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK uçağı, görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine de sahip uçağın böyle durumlarda havadaki görev süresi 20 saate kadar uzayabiliyor.

Hava Kuvvetlerinin küresel bir kuvvet olabilmesi, zamanı ve mekanı sınırsızca kullanabilmesi amacıyla verilen yurt içi ve yurt dışı görevleri yerine getiren HİK uçağı, NATO uçuşlarını da desteklemeye devam ediyor. Son dönemde Suriye sınırında yaşanan hareketliliğin ardından HİK uçakları buralarda görevlendirilmişti.

BİLGİ ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLIYOR

HİK uçakları yüksek irtifa, arazi engebelerinden etkilenmeme ve istenilen harekat bölgesine intikal ettirilebilme gibi esnek kullanım özelliklerinin yanında, üzerinde bulundurduğu teknik ve teknolojik cihazlar sayesinde birçok avantaj sağlıyor.

Gelişmiş radar ve sensörlerle düşmana karşı bilgi üstünlüğünü sağlayan uçaklar, hava üstünlüğünün kurulması ve kesin sonuç elde edilmesinde de önemli rol oynuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri için bir kuvvet çarpanı niteliğinde olan bu uçaklar, yüksek irtifada görev yaparak düşman uçaklarını uzak mesafelerden tespit ediyor.

Sınırlara yaklaşan hava unsurlarına karşı daha erken reaksiyon gösterilmesini sağlayan uçaklar, yerdeki radarlara oranla daha büyük görüş alanına sahip.

Büyük görüş alanı sayesinde radar boşluklarını kapatmak üzere istenilen bölgeye yönlendirilebilen uçaklar, oluşturduğu hava resmini veri hatlarıyla uçaklara, deniz unsurlarına ve kara birliklerine aktararak önemli katkı sağlıyor. Uçaklar havada yakıt ikmali kabiliyetiyle de uzun süre harekat bölgesinde görev yapabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.