Mehmet Görmez'den ortak takvim açıklaması

Mehmet Görmez'den ortak takvim açıklaması
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, İslam ülkeleri arasında takvim birliğinin sağlanamaması hakkında açıklamada bulundu.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu İslam ülkelerinin bazıları, Ramazan Bayramı'na dün girerken, bazı ülkeler ise bayramın ilk gününü bugün kutladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada İslam aleminin ve Türkiye'nin bayramını tebrik etti, dün Giresun'da meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

"TÜM İSLAM ALEMİNDE YILLARDIR TARTIŞILIYOR"

Görmez, Müslümanların ramazana birlikte başlaması, bayramları birlikte yapması meselesinin maalesef yıllardır bütün İslam aleminde tartışıldığını söyledi. Bugüne kadar konuyla ilgili 2'si İstanbul'da olmak üzere 7 büyük kongre yapıldığını belirten Görmez, bu toplantılarda bütün İslam bilginlerinin ortak beyanda bulunduğunu ifade etti.

ORTAK TAKVİM VURGUSU

Görmez, İslam bilginlerinin, dünyanın her tarafında yaşayan Müslümanların aynı sevinçte buluşmasını önemli gördüklerini ve önceden hazırlanmış bir takvim olması gerektiğini söylediklerini anlattı. Ortak takvimin Müslümanlar için zorunluluk arz ettiğini anlatan Görmez, çünkü Müslümanların sadece Arabistan'da yaşamadığını söyledi. Görmez, sözlerine şöyle devam etti:

"KABE BİZİM KIBLEGAHIMIZDIR, VAKİT BELİRLEME YERİ DEĞİLDİR"

"Kabe bizim kıblegahımızdır, vakit belirleme yeri değildir, vakit belirleme yeri hilaldir, semadır. Allah'ın kainata yerleştirdiği ayetlerdir. Kabe'nin, Mescidi Nebevi'nin, hac ibadetinin yönetiminin bir ülkede olması, Allah'ın kainata yerleştirdiği kanunları ve kuralları değiştireceğimiz anlamına gelmez"

"BU TARTIŞMA SADECE BİR HİLAL TARTIŞMASI DEĞİL"

Bu tartışmanın sadece bir hilal tartışması olmadığını belirten Görmez, "Bu, Allah'ın kitapla insanlara gönderdiği ayetlerle kainata yerleştirdiği ayetlerle arasındaki ilişkiyi anlamakla ilgili bir tartışmadır." ifadelerini kullandı.

"BİZ ELİMİZDEN GELEN HER TÜRLÜ GAYRETİ SARF ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Allah'ın güneşe ve aya yerleştirdiği hesabı yok sayarak hareket edemeyiz." diyen Görmez, şunları söyledi:

"Tekrar ihtilafa düşülmüş olması bizi asla umutsuzluğa sevk etmez, bilakis çalışmalarımızı artırarak yeryüzünde bütün Müslümanların ramazana ve bayrama birlikte başlamaları, zamanı, zamanın yönetimini birlikte gerçekleştirmeleri için biz elimizden gelen her türlü gayreti sarf etmeye devam edeceğiz"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum