Erdoğan: Haritadan silinmeye doğru gidiyorlar

Erdoğan: Haritadan silinmeye doğru gidiyorlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Varşova'ya hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'ndaki açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Polonya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne gideceklerini ifade ederek "Varşova zirvesi bölgesel ve küresel gelişmeler bağlamında, son derece kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Geçtiğimiz haftalarda önce İstanbul'da, ardından Irak ve Suudi Arabistan'da yaşadığımız terör saldırılarında gördüğümüz gibi uluslararası güvenlik giderek daha kırılgan hale bir geliyor. Bu durum sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki bir kaç ülkeyi etkileyen lokal bir sorun değildir. Bilakis tüm ülkeleri, tüm bölgeleri etkisi altına alan, küresel boyutu olan bir meseledir. Nitekim Fransa, Belçika, Tunus, Mısır ve ABD'de meydana gelen terör eylemler, nerede olursa olsun, ne kadar gelişmiş olursa olsun, hiç bir ülkenin bu sürecin dışında olmadığını ortaya koymuştur" dedi.

"YENİ TEHDİTLER KARŞISINDA KENDİNİ DE GÜNCELLEMESİ GEREKİYOR"

Erdoğan, "Bugün klasik tehditler yanında, DAİŞ, El-Kaide, PYD, PKK, YPG gibi terör örgütlerinin sebep olduğu yeni güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya bulunuyoruz. Mülteci krizi ve göç hareketleri bütün dünyayı etkiliyor. Siber saldırıların, salgın hastalıkların, bölgesel istikrarsızlıkların coğrafi olarak yalıtılmış ülkelere bile yansımaları oluyor. Güvenlik tehdidi kavramının mahiyet çok ciddi bir değişim yaşıyor. Bu süreçte, NATO'nun daha aktif olması, bu yeni tehditler karşısında kendini de güncellemesi gerekiyor. 

Türkiye'nin güvenliğini etkileyen konular karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz. Küresel istikrar ve güç dengesinin devamı için ittifakın dayanışmasını sürdürmesi caydırıcılığını da tahkim etmesi şarttır. NATO'nun Türkiye'nin güvenliğini olumsuz etkileyen gelişmeler karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

AFGANİSTAN VE GÜRCİSTAN 

Erdoğan, "İnşallah Varşova zirvesinde diğer konular yanında, ittifakın, savunma ve caydırıcılık yapısının güçlendirilmesine yönelik konuları ele alacağız. Ayrıca zirve kapsamında NATO'nun, Afganistan'da yürüttüğü kararlı destek misyonuna katkıda bulunan ülkelerin liderleri ile bir araya gelerek misyonun çalışmalarını gözden geçireceği" dedi. 

Erdoğan, Dışişleri bakanlarının NATO-Gürcistan Komisyonu toplantısında, Gürcistan'ın reform sürecinde kaydettiği gelişmeleri masaya yatıracağını belirterek, "Biz Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefini kuvvetle destekleyen bir ülkeyiz, bundan sonrada desteğimizi devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

PUTİN İLE GÖRÜŞME

Erdoğan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme tarihi konusundaki soruya şöyle yanıt verdi:

"Şu anda netleşen bir tarih yok. Dışişleri bakanlarımız karşılıklı olarak süreci takip ediyorlar. Fakat bu ay sonu, Ağustos gibi planlanması şu anda gündemde. Netleştikten sonra zaten bu duyurulacaktır."

SURİYE HARİTADAN SİLİNECEK DURUMA DOĞRU GİDİYOR

Erdoğan, bir gazetecinin, NATO Zirvesi'nde Suriye ile ilgili ve IŞİD ile mücadele konusunda beklentinin olup olmadığı ve ikili görüşmelerde bu konunun gündeme alınıp alınmayacağını sorması üzerine şöyle yanıt verdi:

"Şüphesiz ki Türkiye'nin sınır itibari ile gerek Suriye, gerek Irak ile ilişkili olarak bu malum terör örgütleri ile olan tehdit baskısı devam ediyor. Burada şu anda gerek Irak'taki gelişmeler, gerek Suriye'deki gelişmeler, bizim için ikili görüşmelerde hatta hatta gündem içerisinde de gündeme alınması gereken bir konu. Yani bunu hafife almamız mümkün değil. 

Sadece Suriye ile 6 yıldır devam eden bir süreç var. Bu 6 yıl içerisinde 600 bine yakın insan Suriye'de öldürülmüş vaziyette. Adeta tarih sahnesinde, adeta haritadan silinecek bir duruma doğru giden bir Suriye var. Böyle tarihi asırlara dayalı bir ülkenin silinmesine göz yummak mümkün değil. Bizler içinde özellikle mülteci krizinin baş amiri olan, şu anda Suriye ve Irak'tan 3 milyonu aşan bir mülteci krizi ile karşı karşıyayız. Biz bu konuda hep sabırlı davrandık, sabrediyoruz. Ama istiyoruz ki dostlarımız burada bizim yaklaşım tarzımıza destek olsunlar. Çünkü bir NATO ülkesi olarak Türkiye'yi istiyoruz ki NATO ülkelerinin yalnız bırakmaması gerekir. Onlarda buradan ne gibi bir pay alacaklar veya ne gibi bir destek verecekler... Çünkü bu güne kadar böyle bir şey görmedik. Bugüne kadar Türkiye olarak bizim bütçe payı olarak çıkan para 11 milyar doları bulmuş vaziyette. STK'ları katmıyorum. STK'ları falan katarsak zaten 20 milyar dolara ulaşır. Ama bize dünyadan bu noktada gelen destek 550 milyon dolar civarında. Bu konuda işin bir bu boyutu var, bir de tabi tehdit boyutu var. Bu tehdit boyutunda da her geçen gün Suriye'deki gelişmeler çok daha farklı bir gündem oluşturuyor. Öyle zannediyorum ki gerek ikili görüşmelerde, gerek gündem içerisinde bunu da ele alarak geleceğe yönelik yol haritamızı belirleyeceğiz."

VARŞOVA'YA GİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından, 8-9 Temmuz'da Varşova'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TUR" ile Polonya'nın başkenti Varşova'ya gitti. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da eşlik etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum